Slovami odišlého US prezidenta: It is, what it is.

Autor: | 5. februára 2021|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Peter Jurista 6. februára 2021 o 12:56

    Matej ,pohral by som sa s tym ešte.
    Bicolor si predstavujem nejak takto. I keď ty mas teda detailnejsi pohlad na objekt:
    https://www.astrobin.com/full/ii3xt4/0/?nc=user

  2. Drahoš 6. februára 2021 o 14:24

    Matej, nie je to zlé, ale ako sám cítiš niečo tomu chýba. Prechod z CCD na CMOS je evidentne zložitejší ako sme si mysleli. Dôvody problémov môžu byť rôzne:
    1. vysoké očakávania, ktoré tá kamera v porovnaní s tvojou predošlou nevie splniť a možno ani dosiahnuť
    2. zlý spôsob „používania“
    3. chybný kus

    Kým bod 1 nevieme vyriešiť, body 2 a 3 riešenie majú:

    K bodu 2. Vieš bližšie popísať postup fotenia a spracovania? Je to len klasicky zložené alebo si robil drizzle čáry máry? Aký gain si použil? Pozeral som, že máš rozlíšnie cca 0.77 arcsek/oix a pri bine 2×2 cca 1.5 čo je ideálne v našich podmienkach. Kamera je 12bit. To platí aj pri bine 2×2? Kam mierim? Pozeral som si nejaké CMOS kamery a je to úplne iný svet ako CCD. Napr. čím výšší gain, tým menší je dynamický rozsah ale aj nižší vyčítačí šum. Niektoré kamery/čipy majú HW bin a niektoré SW bin. Ak je kamera 12bit a spravíš fotku bin1x1 a potom ju SW zbinuješ na 2×2, mal by si dostať 14bit výstup. Full well máš 9000e ak to znižíš vyšším gainom, možno máš len okolo 5000e. Ako to teda fotíš a spracovávaš? MMys na astrofore napísal, že keď robí kompozíciu, niekedy používa aj bin6x6 aby niečo videl a vedel objekt na fotke uniestniť. Možno pri CMOSe nemôžeš čakať, že počas fotenia ti budú padať snímky ako z CCD a niečo na nich uvidíš. Možno sa dobrý výsledok sa dostaví až po spracovaní a naopak, ak to chceš vidieť už počas fotenia, možno si kazíš celkový výsledok.

    K bodu 3. Parametre čipu/kamery sa dajú zmerať. Dakedy dávno som to robil ale neviem k tomu náisť podklady (chcelo by to viac času na hľadanie), ale tie parametre sa dajú dnes zmerať aj v pixi. Skúšal si to? https://www.lightvortexastronomy.com/measuring-your-camera-sensor-parameters-automatically-with-pixinsight.html Ak parametre nespĺňajú deklarované parametre, je to možné reklamovať.

    • Matej 6. februára 2021 o 16:15

      Na úvod poviem, že som tento objekt chcel vždy vyskúšať. Po nafotení Ha, som akosi zatvrdol na spracovaní. Prakticky akýkoľvek úkon silne zvyšoval šum, preto som to nechal tak. Jedna noc dala pár hodín, tak som skúsil nafotiť binovaný kyslík. Toto je výsledok, žiadne extra očakávanie som nemal, preto aj taký strohý popis 🙂

      Teraz k bodom
      1. Je pravda že asi najskloňovanejším prínosom CMOS čipov by mal byť nízky šum. Áno, tento objekt má svoje špecifiká, ale je to 82 expozícií, Ha použitá na luminanciu je strechnutá, DarkStructureEnhanced, histogram transformation. Koniec, nič viac. Zverejnil som aj zloženinu Ha, aby si každý mohol spraviť obraz, či teda šumí málo, veľa, alebo tak akurát. Neviem. Každopádne som od takej lacnej kamery nečakal senzačné výsledky. Z mojich fotiek do teraz som najviac spokojný s NGC6888, ostatné podľa mňa zaostávajú za mojou predošlou tvorbou.

      2. Ha bola fotená v BIN 1×1, OIII bola v BIN 2×2. Obe bol nastavený GAIN na hodnotu „1“. Spracovanie prebieha tak, že v MaximDL snímky skalibrujem Darkmi, s nataveným pedestalom „100“. Následne v Pixi star alignment, a Image Integration. Pričom remove pedestal musí ostať neoznačnený. V pixi nedokážem úplne odstrániť ampglow, preto kalibrujem v Maxime. Ha bola drizzlovaná, ako som povedal preto, že snímka menej šumela. Ako teda všetci vieme, táto jeseň/zima je neprajná, za tri mesiace som strechu odtiahol 4x, preto nejak nieje priestor na experimentovanie, ale ak sa počasie umúdri, skúsim nafotiť Rozetu, aby som mohol porovnávať s G2-kou. Pohrám sa aj s gainom. Aj keď sa obávam že ďalšie zníženie dynamického rozsahu bude mať neblahý účinok na prácu s jemnými datailmi. Uvidíme.

      3. Neskúšal. Ale pred pár dňami som si písal s jedným človekom, mimo SK, ktorý má túto istú kameru. Prezentoval veľmi zvláštne merania, podľa ktorých chladenie kamery nemá vôbec žiaden vplyv na hotpixle, a iba malý vplyv na temný šum. Je prakticky nepodstatné, či je na čipe 10°C alebo -30°C. Neviem, možno je to vlastnosť týchto čipov. Keď na to naberiem čas a energiu si to naštudovať, možno skúsim vlastné merania.

      • Drahoš 6. februára 2021 o 18:16

        Nemám CMOS (okrem ASI120MM, ktorú mám teraz len na sledovanie oblakov) ale ak to správne chápem, tak sú len dve rozumné nastavenia gainu. Unity a nula. Pre deepsky by som asi používal nulu, i keď 1 je asi sakra blízko 🙂 Nechápem tú kalibráciu. Ide to v maxime a nejde v pixi? Čo má maxim inú matematiku? Určite sprav tie merania čipu. To sa dá robiť aj teraz bez oblohy.

  3. novo 6. februára 2021 o 16:24

    Matej, toto ja neviem posúdiť. Ja som skúšal tiež raz poskladať bicolor tejto potvory a vzdal som to.
    Určite to chce viac dát Olll a ja by som zmenil odtieň tej modrej.

  4. kolec 6. februára 2021 o 20:20

    Matej,
    1 Vzhladom na fakt , že nepouživam Cmos kameru neviem reálne posúdiť konkrétne kroky , ktoré tu popisuješ.
    2.Evidentne je niekde zrada, kedže v PIXI sa snímky horsie spracovavaniu ako v Maxime. (teda ja už by som v MDl nedokázal fotku spracovať)
    3. Áno je pravda , že výhodou Cmosov je nižší šum , ale:
    – musí byť splnená podmienka schopnosti odstránenia gradientov darkom , alebo biasom a flatom. Inak v podstate v „tenkej vrstve “ dát dochádza jej degradácii informácie pri nevhodnom
    odstraňovaní gradientov
    – treba si uvedomiť , že kamera nie je 16 bit a pri použití gainu >0 , výsledok nie je 14, ani 12 bit, ale rapidne sa približuje k 8 bit. U farebnej informácie to nevadí, ale u L/ka to je zlé.
    Ešte k tomu ak sa pridá bínovanie tak výsledok je na hov…

    Výsledok ma prekvapil. Je evidentné, že by to chcelo nejaký mini Haff.

    • Matej 6. februára 2021 o 21:09

      Palko,

      2. Asi áno, preto som chcel keď bude miniHAF priniesť snímky a skúsiť prejsť kalibrácie s Vami. V Maxime robím LEN kalibráciu darkom. Všetko ostatné v PIXI. Pokiaľ v PIXI použiť BPP, zostane zvyšok ampglow, rovnako aj keď to robím manuálne. Jedine kalibráciou snímok v Maxime za použitia pedestálu na hodnote „100“ zmizne takmer kompletne.

      3. Takže pokiaľ správne chápem, čím väčší gain, tým nižší dynamický rozsah, a tým pádom väčší problém pracovať s jemnými detailmi, lebo sa vlastne malé rozdiely utopia v menšom počte vrstiev. Správne?

      PS: Myslím si že stretko by sme uvítali zrejme všetci.

      • kolec 7. februára 2021 o 00:32

        Veď je to nejaká chyba. I Pixi pracuje pracuje s pevnou hodnotou 100. V Image calibration sa dá nastaviť pedestal. NIEKDE ROBíŠ CHYBU !!!!!!!! Neexistuje aby iba pedstal skorigoval amplgow !!!!! Ampglow je predsa premená po ploche senzoru a pedestal je konštanta!!!!!
        Počúvaj a používa ta tvoja kamera pedestal? Treba to overiť, malo by to byť zapísané v hlavičke.

        Ešte raz: všeobecné pravidlo : čím kratšia expozícia na CMOS tým výššií gain sa dá použiť. Čím dlhšia expozícia tým kratší. Pri 600 s by som si myslel , že gain by mal byť nula, ale neviem nemám reálnu skúsenosť, je to iba všeobecné pravidlo.

        K tomu gainu: funguje to tak , že v podstate zvyšovaním gainu znižuješ pomer fullwel kapacity a gainu. A toto čislo (pomer – teda počet fotónov v pixely deleno gain) je vlastne počet stupňov šedi, ktorý ju schopná kamera zobraziť. Teda ideálna kamera je čím výššia full well a nižší gain

    • Drahoš 6. februára 2021 o 21:41

      Binovanie nemusí byť nevyhnutne vždy na hov… Ja plánujem nový Atik používať hlavne v bin2x2, lebo 64MP je na spracovanie zbytočne veľa, rovnako ako to rozlíšenie na pixel. Aj pri binovaní to bude stále 16MP kamera. Veľa alternatív k tejto kamere na výber nie je. Súhlasím s Palom, že mini Haf by sa veľmi zišiel, ale nevidím to veľmi reálne najbližšie dva mesiace, jednine ak by sme to skúsili spraviť online. Viem, že to online nie je ono, ale dávam aj túto možnosť na zváženie. Ja mám optiku, takže ja by som nemal mať problém. Vy ste na tom ako s internetom?

      • Matej 6. februára 2021 o 22:09

        Ja mám tiež optiku, avšak mám doma aj malého chlapca, ktorý mi tak 5x za hodinu vbehne do pracovne, takže tak 🙂 Na toto treba klud, vypadnúť z domu a vypnúť od ostatného.

      • kolec 7. februára 2021 o 00:44

        Ano binovanie je dobre ale:

        Ja mam reálne skúsenosti s binovanim na CCD a tom to funguje tak ako to poznáme a ak máš dostatok pixelov tak sa dá

        Ale vôbec neviem ako to bude fungovať na cmos-e. Pri predpoklade ,že rovnako ako na ccd, tak to bude fajn

        A k tej manželke:
        To je taký vtip: Astrofotiči sa pýtajú kolegu prečo včera nefotil .
        On hovorí: Manželka nedovolila!
        Oni: chyť manželku prehni cez koleno, naplácaj jej na holú a máš pokoj a budeš fotiť!
        Po daľšej peknej noci opäť nefotil , tak sa ho pýtajú prečo si nefotil?
        On: chytil som manželku, ako ste povedali, prehol cez koleno, ako ste povedali, vykasal som jej sukňu, ako ste povedali a potom ma napadlo že dnes predsa môžem robiť aj niečo iné ako fotiť !!

Napíšte autorovi: