Pokus o interpretáciu starších dát,ale spracované inými postupmi. Z odstupom času mám pocit že by bolo dobré sa pomenovať viacerým starším datám. Je tu ale jeden rozdiel a to, že do centrálnej časti rozety som vložil data z ASA10 (15x20min Ha) , ostatné je objektív 200,F4.

Odkaz na staré spracovanie:  https://astrobook.sk/2016/12/07/ngc2237-rosette-nebula-narrowband/

Možno sa bude páčiť viac, snažil som sa zachovať hmoty  a farebné prelínanie jednotlivých filtrov.

Autor: | 7. februára 2021|18 komentárov

Autor fotografie:

18 komentárov

  1. Peter_Svajda 7. februára 2021 o 19:46

    V centrálnej časti je v novom spracovaní vidieť viacej detailov a celkovo je to farebne sviežejšie ako staré spracovanie, ktoré sa mi ale páči tak isto 🙂 .

  2. Drahoš 7. februára 2021 o 19:58

    Mne sa toto doplnené spracovanie páči oveľa viac. Získalo to hĺbku aj detaily 😉

  3. novo 7. februára 2021 o 22:09

    Pekne si to prerobil Peťo. Vyzerá to velmi dobre.
    Len prosím Drahošovi nehovor ako si spojil tie dva obrázky dokopy:))

    • Drahoš 8. februára 2021 o 20:17

      Radšej sa ani nepýtam (PS a „maľovanie“ v ňom 😪). Ale ako som už písal, akceptujem to ak je to spravené s citom 😉

      • kolec 9. februára 2021 o 09:26

        Musiš ale upresniť kde končí hranica serióznej fotografie a kde začína „maľovanie“ .

        Palo

        • Peter Jurista 9. februára 2021 o 10:56

          Pri tejto fotke som v PS farby neupravoval, v Pixi som cez color mask robil úpravy. Ide to tam parádne. Ešte autori Pixi nespravili nástroj štetec 🙂

        • Drahoš 9. februára 2021 o 16:27

          Jasné, každý ma hranicu „maľovania“ niekde inde. Vo všeobecnosti považujem za „maľovanie“ každú úpravu kde ručne upravuješ obrázok alebo masku cez ktorú niečo zvýrazňuješ. Napr. v PIXI je to použitie klonovacieho razítka, game masky, ale aj pixel math (za istých okolností). Ale to samozrejme neznamená, že každé použitie týchto operácií je zakázané, lebo záleží aj od toho ako a na čo ich využiješ. Napr. vyretušovanie odrazov nekvalitnej optiktiky asi problém nie je. Aj game maska može byť OK, ak sa využije rozumne (s citom) t.j. chcem pracovať len s jednou galaxiou na obrázku a nie so všetkým (ale už je to na hrane). V PS je maľovanie aj selektívne prepúšťanie jednej vrstvy do druhej (spájanie dvoch obrázkov) tak že kreslím do masky. Selektívny výber (laso) = game maska, len je to v PS jednoduchšie. Vlastne to celé môžem aj otočiť. Vieš mi definovať astrofografiu? Aký je rozdiel medzi (astro)fografiou a umeleckou (astro)fotografiou?
          PS: Fotografia sa dá domršiť aj korektnými úpravami viac ako „maľovaním“. A teraz sa v tom vyznaj 😀

          • Peter Jurista 9. februára 2021 o 18:47

            S tými farbami s tebou isto súhlasí. Áno, produkujeme ľúbivú umeleckú fotografiu , ale zároveň sa snažíme zachovať detaily a teda i fakty. Samozrejme sa nejedná o vedeckú fotografiu i keď nejeden „vedec“ by naše data rád využil pre svoju prácu. Myslím , že nikto z nás nedokresluje hviezdy alebo vylepšuje detaily 🙂
            Hotové fotky nepadajú ani z Hubble Space Teleskopu, procesing je nutnosť. Ale je to na každom z nás ako moc tie data premaľujeme svojou nedokonalosťou.

            Nemôžem súhlasiť s tým že spájanie ohnísk ovplyvňuje faktografickú časť fotky. Výsledok je rovnaký ako keď nafotíš objekt s krátkym ohniskom akurát to rozlíšenie detailov je menšie. Jedná sa hlavne o zložku L(Ha). To ako sa k výsledku dopracujeme je druhá vec. Ale príde čas ,keď v Pixi to bude súčasť nástrojov procesingu.
            Tož keby som mal Takahashi FSQ 100 , tak sa o tento spôsob využitia dát ani nesnažím.

          • kolec 9. februára 2021 o 22:03

            Ja také členenie astrofotografie nepoznám. Ja vôbec si netrúfam fotky zaradiť podľa tvojho členenia.. Možem ale uviesť moje vnútorné hranice:
            – nepoužiť cudzie dáta , vrátane umelého dorábania – napr. difrakčné kríže (samozrejme na doplnenie mojich obrazkov)
            – použitie a narábanie s vlastnými dátami nijako nelimitujem, stále sú to legálne moje dáta a výsledok je iba moja práca. A ja prezentujem moju prácu
            – robiť ľubovoľné fotky aké mi dovolí technika a ľubovoľný postup aký mi dovolí softw, tak aby som bol spokojný a poprípade potešil i niekoho iného.

            Ty v podstate vytváraš snahu o zákaz postupov uprav inéch okrem schválených (kým, akou autoritou)

            Nehnevaj sa , ale ked hovoríš o ručnom kreslení do masky, tak potom čo je ručné vyrábanie bodov pre DBE na odstránenie gradientu?

          • Drahoš 9. februára 2021 o 23:30

            Ale ja nikomu nič nezakazujem. Každý si môže so svojimi dátami robiť čo chce, ale svoj názor snáď povedať môžem. 🤔 Práve množina názorov na fotky a spôsob ich spracovania vytvára časom akési hranice čo je a čo nie je akceptovateľné. Tieto „hranice“ sa samozrejme v čase vyvíjajú a sú ľudia ktorí ich posúvajú jednou aj druhou stranou. Ja teraz (zámerne provokatívne) zastávam veľmi konzervatívnu líniu, lebo ak budeme akceptovať všetko potom môžeme skončiť aj takto https://youtu.be/9j656_RiO0k

            Ručné vyrábanie bodov v DBE je pekný príklad. Pridám ešte zle urobený flat, aby sme mali kompletný zoznam 😂😂😂

            PS: Všetko je tak ako napísal Robo o 19:58 👍 a ostatné doriešime na mini HAFe, ak sa ho podarí zorganizovať.

          • Peter Jurista 10. februára 2021 o 10:06

            Drahoš super príklad, včera som akurát vravel žene že mám chuť na pizzu, a zopár nástrojov a chuť sa v okamihu zmení :-). musím jej to ukázať…

            Teraz vážne, máš pravdu vo veľa veciach. My sa (ja isto ) inšpirujeme z iných snímkov, no ale už i my máme niečo i my za sebou a treba sa vážne zamyslieť nad postupmi aby sme nezišli z cesty a nedopadli ako ta pizza. Software je mocný nástroj a treba s ním ako zo ženou. Jemne, citlivo a s rozumom.

  4. kolec 7. februára 2021 o 22:45

    Peter,postupuješ míľovými krokmi.Výborné spojenie rôznych fotiek

  5. Peter Jurista 8. februára 2021 o 00:26

    Som rad že sa pači v i ked fotka je okukana. Priznam sa že ked som to spracoval prekvapil ma vysledok(pozitivne), vidim v spravovaní veľke rezervy.

  6. novo 9. februára 2021 o 16:51

    Drahoš, dlho som sa radil s najlepšími infektológmi a virológmi a dospeli sme ku nasledovnému kompromisu.

    -nebudem ja už viac používať game masku ale po použití starNet+ si vyrobím krásnu range masku bez hviezd, podla potreby s použitím HT.
    – A na High Pass som dostal na 3 roky výnimku, takže prípadné protesty sú v tejto chvíli zbytočné ako celoplošné testovanie.

    • Drahoš 9. februára 2021 o 19:33

      Neježte sa! Ja vás aj trochu podpichujem. Určite sa na nikoho hnevať nebudem ak primieša trochu umenia do tohto „remesla“ 😀

      @Peter – spájanie dvoch fotiek sa dá spraviť aj korektne aj „nekorektne“, aj dobre aj zle, aj pekne aj hnusne. Neviem či si to spravil korektne alebo nekorektne, ale viem že si to spravil dobre a pekne a to je podstatné.

  7. novo 9. februára 2021 o 19:58

    Všetko je poriadku. Táto diskusia je len také malé rozptýlenie a pobavenie. Však sa predsa poznáme.:))

  8. Peter Jurista 9. februára 2021 o 22:43

    Ale jasne, už nech sa vyjasní .Stále sa hrabem v starých datach 🙂

  9. Lukas Nestak 11. februára 2021 o 18:54

    Veľmi podarená snímka.

Napíšte autorovi: