Fotené 6 nocí. Ostrené s ZWO EAF na Bader Diamond steeltracku od 4 sady . Dúfal som, že s dostatočným počtom expozícií, sa mi podaria obstojne zobraziť aj plyny z centrálnej časti aj bez Ha filtru, ale nie celkom tomu tak je. Vyskúšam predsa len ešte pár expozícií pri Unity Gain, či sa to pre mňa zlepší.

Autor: | 9. marca 2021|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Matej 10. marca 2021 o 10:01

    Peter, naložil si poriadnu várku svetla, a výsledok neni zlý. Objektívne robíš veľký progres z fotky na fotku. Ale aj tak ma neopúšťa pocit, že nechladená OSC camera, v našich svetelných končinách, je tak trochu nehoda na polovačke (do vlastného kolena). Čo sa výtriskov týka, tam toho podľa mňa bez Ha moc viac nazískaš. Tie vlásočnice sú už dosť slabé, a utopia sa v presvetlenom pozadí, je to ako chytať IFN-ka tu u nás.

  2. Peter_Svajda 10. marca 2021 o 18:40

    Ahoj Matej, ďakujem pekne za pochvalu. S tou kamerou súhlasím, aj keď ma na nej viac hnevá to, že nie je mono, ako to, že je nechladená. Teraz ,ako bolo chladno som mal aj pár fotiek okolo -2 stupňov, čo nebolo najhoršie, viac mi vadí, že neviem rozumne využívať plné rozlíšenie a ani filtre, že by som už trochu odskúšal aj úzko-pásmo a na galaxie normálne L-ko. V dobe keď som ju kupoval, som centroval ďalekohľad manuálne aj hodinu, nevedel som, načo tam to nejaké plate solve je a nevedel som si predstaviť akoby som sa „X“ krát rovnako s rôznymi filtrami trafil na rovnaké miesto. Nepomohli ani Drahošove odporúčania. Toľko k úsmevnej histórii, kedy som vedel o astrofotografii asi toľko, čo naši politici vedia o dôstojnom reprezentovaní našej krajiny teraz. Každopádne v tejto 5 ročnici, ak sa nič negatívneho nestane, mám v pláne dokúpiť filtrové kolo , na začiatok LRGB filtre , túto nechladenú, ale relatívne výkonnú 294MC dať na OAG a zadovážiť 294MM , takže by som zostal pri škále 0,6. ( čítal som, že o nej tiež uvažuješ). Drahošovi som tento plán oznámil a mi ho schválil s radosťou, horšie sa to vysvetľuje Drahúšikovi doma 🙂 , však to poznáte. K samotnej fotke, myslím že väčšina z vás by tie výtrisky dokázala zvýrazniť viac, + pri dekonvolúcii som si trochu pokazil vnútorné hviezdy a zvýraznila sa mi „mozaika“ v pozadí, tak to si ešte odskúšam zlepšiť. A pre svoj vnútorný pokoj odskúšam ešte pár hodín dofotiť s gain 120, nech viem reálnejšie posúdiť + a – oboch nastavení.

  3. kolec 10. marca 2021 o 21:02

    Vysledok je podla mna výborný. Vadi mi ale spracovanie. Konkretne to iste co u Gotwalda, teda Novotného.

    Snaha o detaily , ale mäkké hviezdy s halom .

    Pozri sa na Matejovu fotku. (i ked ta ma zase treska vela sumu)

    Palo

  4. novo 10. marca 2021 o 22:46

    Pozor, nenechaj sa zmiasť pánom Kollarikom.
    Hviezdy sú výborné, typické pre Meade. Hlavne žiadne kríže ✨🤩
    Skôr som teda viac čakal od tej galaxie na tých 38 hodín. Odpoveď je však asi tá kamera.

  5. Peter_Svajda 11. marca 2021 o 00:30

    Páni beriem na vedomie všetky pripomienky, – ku hviezdam – to halo mi často vznikne pri maske a niektorom procese, napr. HDRMT . Tu som ale HDR nepoužil. V sRGB mode na mojom deduškovi Asusovi to halo nie je ani vidieť, musím si dať nočný režim, vtedy to vystúpi. Na tomto linku je zloženina a 2 fitká, 1x pri Gain 0 a 1x pri Gain 120 . https://uloz.to/file/0sSCYhOeUhWV/m82ab-zip . Hviezdy mi takto vylezú už zo stacku, si myslím že to nezvýrazňujem spracovaním. Keby to chcem odstrániť, aký je najjednoduchší postup ? K zloženine – 1 sadu pri 0 Gaine som otočil o 90 stupňov, lebo sa mi v pozadí vytvárali vodorovné pruhy, a chcel som mať istotu, že nebudú rušiť. Pri Unity Gaine tie pruhy zmizli, toto je normálne ?

    • kolec 11. marca 2021 o 11:39

      Pozor, nenechaj sa zmiesť pánom Novotným..
      Ja som myslím , že celkový dojem z obrázku (i jeho ostrosť ) je podmienený i hviezdami . Chumáčikové hviezdy síce navodzuju taký anjelský pocit (zo siedmeho neba) , ale ty chceš mať detaily v galaxii diabolsky ostré. Prosto treba hladať kompromis (a to je jedno či maš meade alebo asa)
      A to , že dnes vieš spracovať hviezdy iba tak ako vieš , to neznamená že zajtra ich nebudeš vedieť inak .

  6. Drahoš 11. marca 2021 o 21:14

    Všetko podstatné už bolo napísané. Určute sa dá viac vecí vylepšiť, ale celkovo sa mi to páči. Najviac ma rušia rie hviezdy. Zlepšuješ sa každou fotkou 🙂

  7. Peter Jurista 11. marca 2021 o 21:54

    Tak,tak. Pokúsil by som sa hviezdy potlačiť. Mám dojem že letia na pozorovateľa. Detaily výtriskou máš pekné i farebne. Gratulujem.

  8. Peter_Svajda 12. marca 2021 o 00:10

    Ďakujem všetkým za povzbudenia a rady. Pokus o jemné stiahnutie hviezd je tu https://astrobook.sk/2021/03/11/m82-v4/ , nechám na vás, či je to lepšie alebo horšie. @Kolec , keby bolo na mne, najradšej by som mal hviezdy malinké a „polomäkké“ ako keď robíte HST , aby galaxia vizuálne viacej vystúpila. Ale aktuálne, keď dokončujem foto, pozerám Matejove, Peťove , a pri galaxiách teda hlavne Robove spracovanie , a keď sa to aspoň ako tak podobá, som s tým chvíľu spokojný.

  9. novo 12. marca 2021 o 12:48

    Musím len znova zopakovať, že hviezdy sú výborné a dobre sa pozri na fotky svojich kolegov „newtonistou“ ako si poradili so svojimi hviezdami práve v tejto konkrétnej galaxii M82.:))
    Tvoje sú prirodzené ako tvarom tak i farebne.
    Jediné čo sa dá urobiť je to ,čo píše Palko a to dorovnať k ostrosti prachových štruktúr galaxie hviezdy tak aby to ladilo. Dá sa to len dvoma spôsobmi:

    1. použiješ deconvolúciu na to , na čo je primárne určená. Teda na rekonštrukciu a definovanie hviezdnych kotúčov.
    – sprav si masku hviezd , aplikuj a skús spraviť nie viac ako 2,3 iterácie, hviezdy sa o niečo zmenšia, zjasnejú a vykreslia kruhovitý tvar.
    2. následne ich podla vlastného vkusu zmenši. Ale nemusíš…….

    Pokračuj ďalej, robíš to dobre aj napriek tomu že fotíš zo Stupavy a máš Meada ACF .
    Tomuto newtonisti nikdy nebudú rozumieť:)))

    • Peter_Svajda 13. marca 2021 o 00:24

      Robo ďakujem pekne, vyskúšal som deconvolúciu, viac som ničím iným nezmenšoval. Foto je vymenené.

  10. novo 13. marca 2021 o 01:28

    Pozor, ale teraz tam máš tmavé kotúčky v strede tých hviezd. Aj deconvolúciu treba správne urobiť.

Napíšte autorovi: