Súhlasím s Palom, ani ja nechcem večne kolimovať. Tu dávam môj posledný postup čo som použil v sústave „laser-zrkadlo“ a pridám aj výsledok v sústave „hviezda-kamera“.

Autor: | 28. marca 2021|5 komentárov

Autor fotografie:

5 komentárov

  1. Drahoš 28. marca 2021 o 11:48

    Ďakujem všetkým za minulé komentáre, ktoré mi ukázali cestu k lepšej kolimácii, špeciálne Palovi. Nižšie prikladám môj najnovší postup, ktorý sa trochu rozrástol a skomplikoval. Plne súhlasím aj s Palom, že neexistuje pevný bod v newtonovom ďalekohľade, ale keďže som študoval fyziku, tak viem robiť priblíženia a prvom priblížení viem abstrahovať od rôznych priehybov a pevný bod si zadefinovať. Tým je celý tubus, ktorý musím považovať za absolútne pevný a dokonalý, inak sa nikam nedostanem. Tu je sľúbený postup:
    1. na tubuse som si vymeral (naozaj poctivo) presný bod oproti focuseru (postup ako to spraviť je samostatná kapitola a treba na to demontovať focuser)
    2. voliteľný bod – laser sa oblepí jednou vrstvou tenkej lepacej pásky primerenej šírky aby v 2″ uchyte „neločkal“ a bol vycentrovaný
    3. na vnútronú stranu focusera sa vystrihne z pevnej fólie kruh kde sa stred následne prevŕta 1mm vrtákom – viď. foto (tým sa zabezpečí kontrola, že lúč lasera ide osou focusera)
    4. do focusera dám laser a nastavím jeho polohu tak aby lúč idúci z focusera smeroval do tohto vymeraného bodu oproti focuseru (tým pádom by jeho os mala isť kolmo k tubusu a cez jeho stred)
    5. voliteľný bod – bod 4 zopakujem s namontovaným korektorom, sledujem ako sa mi zmenil bod kam smeruje laser (toto robím z dôvodu spoznania kvality uloženia šošoviek t.j. súososti šošoviek korektora – ak sa točí nesúosím korektorom vo focuseri, rozhodí to celú kolimáciu)
    6. body 4 a 5 zopakujem s tým, že chodím s focuserom od jeho minimálnej až po maximálnu polohu a sledujem ako sa mení os focusera (dôležité je, aby focuser pri rovnakom vysunutí smeroval do rovnakého bodu, ak nesmeruje, focuser je na prd a nemá zmysel pokračovať)
    7. vysuniem fucuser do polohy v ktorej ho používam (napr. s korektorom v polohe v korej je pri vloženej kamere obraz z neho zaostrený)
    8. vytvorím si kolimačný prípravok (viď foto hore) a nastavím zrkadlo tak aby sa odraz lasera od kraja zrkadla vracal do približne rovnakého bodu na prípravku pri jeho otáčaní okolo osi pavúka (toto by malo zaručiť, že os zrkadla je totožná s osou tubusu a smeruje do stredu pavúka) – podmienkou je vykolimovaný laser (ako to spraviť je opäť samostatná kapitola) a správne nastavený kolimačný prípravok (robí sa iteračne aby druhý odraz lasera od prípravku/kolimátora smeroval mierne do stredu zrkadla)
    9. namontujem sekundár a len polohou sekundára nastavím odraz lasera tak aby išiel do stredu primárneho zrkadla a cez ten istý bod/odraz v sekundárnom zrkadle sa vrátil do stredu kruhu na vnútornej strane focusera a do stredu lasera, čo sa dá skontrolovať v odraze v primárneho zrkadla (to by malo nastaviť +- správnu výšku umiestnenia sekundárneho zrkadla a jeho polohu)
    10. vymontujem korektor a do focusera vložím farpoint „zrkadlový“ kolimátor a cez mnohonásobné odrazy nastavím polohu sekundárneho zrkadla
    11. kto dočítal až sem, tak mu gratulujem, lebo už ideme do finále, do focusera vložím laser a pozriem či sa laser vracia cez ten istý bod na sekundárnom zrkadle, čo kontrolujem malým zrkadielkom vloženým do tubusu vo vodorovnej polohe, ak nie, upravím výšku sekundára voči pavúku tak aby to išlo cez ten istý bod, pričom na primárnom zrkadle smerujem lúč +- do bodu kam mi smeroval po použití farpoint „zrkadlového“ kolimátora
    12. body 10 a 11 opakujem iteračne, kým všetko nesedí ako má (toto zabezpečí nastavenie správnej výšky sekundára, pričom na konci nechám sekundár nastavený podľa farpoint „zrkadlového“ kolimátora) – poznámka: treba mať správne nalepený sekundár s posunom, viď. http://www.astrophoto.sk/2013/02/vypocet-velkosti-sekundarneho-zrkadla-newtonovho-dalekohladu/
    13. vložím korektor a pozriem ako to sedí s korektorom (jasné že nesedí 😃 napr. u mňa nesedel sekunárny odraz od korektora t.j. ho budem musieť „skolimovať“ – jupíí)
    14. demontujem fóliu z bodu 3
    15. zbytok doladím na reálnom obraze hviezd (ak mám dobre súosí korektor a ak to potom bude treba)

    Hovoríte si, že som blázon? Určite som, ale kto z nás nie je? 😁

  2. kolec 29. marca 2021 o 20:09

    Ja te prosto žeru, chlape!
    Najviac sa mi páčila veta „ale keďže som študoval fyziku, tak viem robiť priblíženia“. Na vojenskej katedre sme mali jedného podplukovníka , ktorý zrejme neštudoval fyziku, ale o približovaní nám neustále rozprával. K nepriateľovi!

  3. Peter Jurista 29. marca 2021 o 20:56

    Sprav si presny stred-bod na sekundary. fixkou pomocou sustruhu. Pusti luč kolimatora na presny stred na sekundara. Potom luč na stred primaru a nasledne sa vrati do kolimatora. Ako popisujes v tvojich postupoch.

    • Drahoš 29. marca 2021 o 21:28

      Peter, urcite je to jedna z ciest ako dosiahnut spravnu polohu sekundara. Kedze nemam sustruh a prakticky sa neda nikam chodit, tak som hladal iny postup ktorym dosiahnem to iste a toto mi zafungovalo aj ked je to komplikovanejsi postup.

Napíšte autorovi: