Autor: | 30. marca 2021|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. kolec 30. marca 2021 o 10:21

    V rýchlosti ,: Na fotke je sadr , čo je porovnateľne s Capelou. Fotka je R kanal . Mam G a B kanal a niekde i Ha.
    Ak bude pocasie tak ti nafotim niejaku inu hviezdu ale so Sbigom. ja som presvedčený , (mam i nejake skusenosti z minulosti , že problem je v korektore.

    Fotku si stiahni, urob na du ABE , alebo DBE a potom ju silno strecni. Uvidiš vysledok.
    Je fakt , ze filter moj astrodon OIII (iba OIII) pri velmi jasnej hviezde a dlhej expozicii cca 1200s robi odlesk. Ale to je podla mna normalne

    Palo

    P.S:
    Som najivný hlupák .Mal som chvilu pocit , že by som ti mohol niečo poradiť možno i pomôsť, ale opäť mám pocit pocit hlupáka a blbceka zo slovenska, ktorý som na tomto fore už raz zažil
    Dakujem ti za pripomienku, viem , už kde je moje miesto

  2. Drahoš 30. marca 2021 o 13:57

    Palo, tvoje komentáre si cením najviac, myslím, že ako všetci tu. Túto fotku si pozriem, ale nie je asi úplne relevantná. Sadr má magnitúdu 2.23 a Capella 0.08 čo je dosť veľký rozdiel. Môj zámer bol prehnať expozície na veľmi jesnej hviezde, aby sa ukázali všetky nedokonalosti zostavy. Chcel som niečo podobné vidieť aj z kvalitnej zostavy, aby to bolo s čím porovnať, inak to tu bude len tvrdenie proti tvrdeniu a mlátenie prázdnej slamy. Inak aj ty tu máš jedenu „nohu“ difrakčného kríža väčšiu ako ostatné. Čím to je?
    PS: Ak som ťa nejako dotkol, tak sa ospravedlňujem. Bol to len vtip a prvá reakcia na tie tvoje vtipy o „podplukovníkovi“ a „mapách počasia“, nič viac, lebo tvoje miesto je jednoznačne tu 👍 aj s tvojimi komentármi.

  3. Drahoš 30. marca 2021 o 22:01

    Ešte k tym odleskom. Máš pravdu, že sú silné a u teba takto silné nie sú, súdiac podľa tejto fotky, aj keď odhadom je to 10x slabsia fotka. U mňa to však vidím aj na 5s expozícii t.j.na 20x slabšej fotke. Ako som ti hovoril, kamera je teraz pripojená len provizórne a teda aktuálne môžu tieto odrazy vznikať na veľa miestach. Odrazy budem riešiť až keď definitívne pripojím novú kameru. Teraz musím doriešiť kolimáciu ďalekohľadu s komakorektorom.

  4. kolec 31. marca 2021 o 21:19

    Dnes som ti nafotil milovanu Capelu. L filter casy 20 s, 120s 400s s R filter 200s

    https://uloz.to/tam/781af772-7a45-469b-8931-80596e36a6fc

    • Drahoš 1. apríla 2021 o 10:46

      V prvom rade ďakujem za tvoj čas a fotky! Súhlasím s Robom, ASA je evidentne iná liga a človek dostane out-of-box dobrý ďalekohľad. Verím, že nejakými úpravami sa mi podarí doaiahnuť aspoň porovnateľný výsledok. Teraz musím zistiť „kde udelali soudruzi z OOUK chybu“ 🤔. Včera bola krásna obloha a moje testy pokračovali. Ako tušíš, bola to zase Capella. Spravil som testy s korektorom a bez korektora zamerané na zistenie pôvodu odleskov. Zdá sa (ešte to budem podrobnejšie pozerať), že to vniká už v tubuse alebo vo focuseri, lebo je to aj na fotkách ktoré boli robené bez korektora. Ešte mám jedno podozrenie na redukciu z M82 na M48. Dám vedieť keď zistím viac.

  5. novo 31. marca 2021 o 22:25

    Nóóó veru , nie som taký bohatý aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci.
    ASI si kúpim ASA:)
    Až na ten dvojitý difrakčný kríž , ale pri tak jasnej hviezde by už kto niečo fotil.
    Len neviem čo tá montáž Palko. Troška ujeli hviezdy po 400sek. Ale malá úprava nastavenia a bude to určite OK.
    Pozerám že v každom rohu to uteká inak, tak asi iný problém.

    • kolec 1. apríla 2021 o 10:33

      Neberte to ako výhovorky ,ale :
      večer so otvoril strechu
      zapol montáž (nechladil som klasicky 40 minut)
      po 10 minutách som poslal montáž na Capelu a začal som fotit

      K montáži: Je to fotené na ASA DDM (100kg nosnosť) na knee stĺpe. Bez pointácie . Priznávam sa bez mučenia , že som nerobil nejaké super nastavenie montáže ani som nepoužil korekciu chodu montáže , ktorú umožňuje softw ASA. Robil som s montážou rôzne hókusy pokusy , ale z dvôvodu odskúšania chodu , (bola v oprave na výmenu ložísk)

      Momentálne mám „núdzovu zostavu “ Kameru FLI 16803 nahradil SBIG 8300. Upnutie SIGU na korektor je provizórne , to znamená , ze backfocus je taký aké dali distančné krúžky,
      Upevnenie korektora je tiež provizórne- mimo upínacej drážky korektora (potreboval by som M5 x35mm a mam iba M5 x25 , tak som musel prehodiť poradie distančných krúžkov..

      Podotýkam , že fotka je robená so 4inch korektorom, nie 3inch korektorom. Možno najdem silu a prehodim korektory a urobim fotku i s 3inch . Bolo by to zaujimave porovnať.
      Obávam sa , či to pôjde , lebo 4inch je 1x 3inch je 0,97x. Raeálne to znamená posun zaostrovacieho miesta a to môže znamenať , že nezaostrim v rámci dráhy focusera .
      (na 4inch som musel posunúť zrkadlo, alebo opat upnuť korektor mimo upínacej drážky)

      Chcel som odfotit siriusa , ale tato montáž mi neumožňuje záber na tuto časť oblohy

Napíšte autorovi: