Tak konečne jeden pokus o fotku cez nový ďalekohľad. Keďže moja kamera je stále v nedohľadne, fotím zapožičanou kamerou o Mateja z Jaroviec. ASA korektor mám zapožičaný od Pala. Je to vlastne vôbec moja fotka? 🤔

Autor: | 22. júna 2021|18 komentárov

Autor fotografie:

18 komentárov

  1. Drahoš 22. júna 2021 o 00:22

    Ešte jedna informácia. Plné rozlíšenie mi sem nevošlo, takže je to zmenšené na 75%.

  2. Peter Jurista 22. júna 2021 o 05:34

    Vyzera to dobre.
    Je rozdiel v tom korektore? Na fotke to vyzera OK.
    …prečo by nebola, data su tvoje nie 🙂

    • Drahoš 22. júna 2021 o 08:49

      Áno, vyzerá to tak, že korektor funguje dobre 🙂 Rozdiel v korektore ASA a OOUK zatiaľ moc posúdiť neviem, lebo ako som ho doniesol domov a namontoval, tak som s nim už len fotil a jeden test čo som robil som ešte nevyhodnocoval. Dam vedieť keď sa k tomu dostanem.

      S tým či je fotka moja alebo nie tu len podpichujem, lebo minule to Robo schytal, že sem dal niečo čo nafotil iba z polovice a ja som to nafotil z polovice požičanými vecami 🤪😅

      Fotka je aká je. Moc spokojný s ňou nie som, ale viac som z toho dostať nevedel. Spracovanie bolo pomerne jednoduché. Dokopy som použil 2-3 masky a pár funkcií v pixi. Palo by z toho asi dostal oveľa viac.

  3. Peter_Svajda 22. júna 2021 o 11:56

    Ahoj Drahoš, všetko vyzerá dobre 🙂 , skôr k diskusii pre mňa do budúcnosti – foto sa aspoň mne zobrazuje na monitore viac ružové ako červené, kam to ťahať ? Čo je ten správny odtieň ? PS odlesky je vidieť pri najjasnejších hviezdach, ako sa to schováva ? ( teda okrem patlania klonovacím razítkom )

    • Drahoš 22. júna 2021 o 13:34

      S farbou spokojný nie som, ale takto nejako tá farba vyšla po fotometrickej kalibrácii. Môžem to spraviť aj modré, ale keďže je to RGB, moc som do tej farby už nezasahoval 🤷‍♂️ Tie odlesky je asi najlepšie aj najrýchlejšie paltať klonovacím razítkom. Ja som to tu neriešil.

      • Peter_Svajda 22. júna 2021 o 15:35

        Prebehol som si teraz ešte viacej foto + stellarium, vyzerá, že červené jm to vychádza max iba na okrajoch a vnútro je fakt presvetlené do ružova, takže to máš farebne ok a iba ja som ho mal zakotveného v hlave červeného …

  4. Matej 23. júna 2021 o 10:28

    Opäť raz nevychádzam z údivu, ako je možné pobrať toľko RGB dát z takej príšerne, s prepáčením zasranej, oblohy. Až začínam byť podozrievavý, či tu p. Drahomír nenosí výbavu niekam do väčšej tmy 🙂 Čo sa farebnosti týka, vnútro hmloviny je bohaté na kyslík, tak sa presvetluje a ťahá do ružovej. Mne sa skôr zdá že tmavšie časti ťahajú mierne do fialova. V zásade keďže to bolo košér skalibrované, treba to brať ako fakt. Na záver, verím že ti kameru dodajú čím skôr. Mať takú kvalitnú techniku a nemôcť fotiť je deprimujúce.

  5. Lukas Nestak 23. júna 2021 o 10:57

    Slušný výsledok, navyše ťahať to z oblohy ponad Ba a WV je … 🙂
    ASA korektor zmákom čip Atik16200C fajnovo. Prečo si nepoužil pôvodný korektor?

    • Drahoš 23. júna 2021 o 19:23

      Originál korektor je nejaký rozkolimovaný. Šošovky v ňok hrkajú a keď ho dotiahnem, je tam niečo nakrivo. Chcel by som ho ešte raz skontrolovať a za rovnakých podmienok porovnať voči ASA korektoru.

  6. novo 23. júna 2021 o 12:26

    Drahoš velmi sa teším , že už vidíme aj nejaké testovacie verzie tvojej novej techniky.
    Vyzerá to dobre, neskôr uvidíme tie rozdiely ktoré sa budú dať porovnávať voči Palkovi / obloha , nazbierané dáta a hlavne samotné spracovanie / po príchode tvojej novej kamery,

    Práve som dostal správu zo zasadania pandemického krízového štábu, že po 14 hodinách zodpovedného posudzovania možno definitívne považovať túto fotografiu za tvoju vlastnú.
    Jedine, že by toto celé rozhodnutie mohlo zmeniť príchod Delty:)))

  7. Drahoš 23. júna 2021 o 20:41

    Ďakujem všetkým za komentáre a aj za milosť Pala, že sa k fotke nevyjadril 😂 Ale aby som mu nekrivdil, musím dodať, že mi volal hneď ráno po zverejnení 😉 Farebne z toho neviem dostať nič čo by sa mi páčilo a tak ak chcete, môžete si spracovanie vyskúšať sami. Možno sa vám z toho niečo podarí vykúzliť a prezradíte mi ako na to. Master light si môžete stiahnúť tu: https://www.astroware.sk/data/M16-masterLight_RGB.xisf

  8. myxall 29. júna 2021 o 21:37

    Môjmu neodbornému oku sa to páči. Pôsobí to na mňa prirodzene. Hviezdy pekné, hmlovina taktiež, možno len Stĺpy stvorenia sú trochu stratené v presvetlenej centrálnej časti, ale zase ak by si sa snažil zvýrazniť stĺpy, potom by to nevyzeralo tak prirodzene.
    Takže, dobrá robota, ako vždy 🙂

    • Drahoš 29. júna 2021 o 22:08

      Dakujem, cielom bolo aby to ostalo prirodzene. S Petrom S. sme zistili, ze nie je fotometricka farebna kalibracia ako fotometricka farebna kalibracia. Susim to este farebne prekalibrovat, ci to nebude lepsie.

      • myxall 30. júna 2021 o 03:23

        Ja zvyknem robit obe kalibracie klasicku ColorCalibration a aj fotometricku, potom vyberem tu krajsiu, a vzdy sa mi zdaju farby lepsie cez klasicku kalibraciu.
        Posledne som hviezdokopu M5 pomocou PCC ani nemohol skalibrovat, skusal som vsetky mozne nastavenia.

        • Drahoš 30. júna 2021 o 14:03

          To čo píšeš môže byť 🙂 ale v prípade, že je hmlovina takmer všade na obrázku sa klasická CC robí veľmi ťažko, resp. je tu menšia pravdepodobnosť, že sa spraví dobre a teda, že farby budú zodpovedať realite. Nuž ale môžem skúsiť aj to. Bude dlhší víkend, tak mi na to snáď vyjde čas.

Napíšte autorovi: