Autor: | 11. septembra 2021|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Matej 11. septembra 2021 o 13:48

    Niečo k snímke:

    Vždy som ho chcel odfotiť, ale pokaždé som na neho zabudol. Zaujímavý objekt, s veľmi skromným obsahom kyslíka a síry. Zisťujem že čím slabší objekt, tým je vhodnejšie diétne spracovanie. V tomto prípade iba DarkStructureEnhance – HDR MT a následné selektívne úpravy kontrastu v už farebne snímke. Tento krát som to potiahol do konzervatínejšej oranžovo-modrej tóniny, tak snáď ulahodím aj Drahošovi 🙂

  2. No ja len zíram nad tvojou produktivitou.Jedna fotka za druhou.Každa ma tvoj rukopis a su naozaj dobre. I tato je farebne,kompozične dobra a ma i celkovy dojem na jednotku.

  3. kolec 12. septembra 2021 o 14:01

    Matej, ako píše Peter, pozerám na tvoju produktivitu. Pravdu povediac tento objekt som fotil dvakrát. Raz 2015 so SBIGom a druhý raz 2019,2020 s FLI. Ani s jednou fotkou som dnes nie spokojný. Snáď sa dostanem k novému spracovaniu.
    A teraz k fotke. Páči sa mi tvoj štýl a farebnosť. Ale pri tejto fotke treba vziať do úvahy množstvo hviezd v ktorom sa hmlovina nachádza. Neviem ti presne povedať prečo , ale ja mám pocit dvoch obrázkov . Hmloviny a hviezd. Možno sú hviezdy príliš ostré, možno mi vadí mierny okraj. Možno by to chcelo ich mierne zmäkčiť . Ale to je iba môj vnem a iný hodnotiteľ bude mať iný pocit.

    Palo

    • Matej 12. septembra 2021 o 18:03

      Po pravde sa k tomu ani nejak neviem moc vyjadriť. Početnosť hviezd mi prekvapivo nejaké veľké problémy nerobila, a s ohladom na skutočnosť že snímka prakticky nieje spracovaná, okrem farebnosti a drobných kontastných úprav, neviem prečo to tak je. Možno je to tým, že zvyčajne snímku spracovávam viac, čo v konečnom dôsledku vedie k nabobtnaniu hviezd a vyzerajú „rozliatejšie“. Hotový jazykolam tá posledná veta 😀

  4. Drahoš 13. septembra 2021 o 08:16

    Pre mna je to super fotka. O farbe ani nehovorim 👌 To co spomina Palo tam ja tak nevnimam, ale je pravda, ze hviezdy su akokeby iba dvoch intenzit. Jasne a mini, pricom vsetky jasne ako keby mali rovnaku intenzitu. Neviem povedat ci to je tym, ze vsetky jasne boli prepalene uz pri snimani, alebo to vzniklo az pri spracovani. Navyse to teraz pozeram len na tablete, takze to tak mozno ani nie je (nemeral som intenzity tych hviezd).

  5. Lukáš 14. septembra 2021 o 16:37

    Pekne si sa zžil s kamerou. Na začiatku si mal stres, že je azda pokazená a nakoniec HA TO! 🙂 Šum žiaden, ani po rohoch, detaily ukážkové, proste nádhera. Dúfam že mi raz ukážeš celý proces spracovania HST.

  6. novo 14. septembra 2021 o 21:49

    Matej, asi sa budem znova opakovať, ale je to príjemné jemné a zároveň detailné. Má to atmosféru a patričnú hĺbku. Dobrá práca.
    Ale prosím, otvor si znova NGC 7000 a dobre sa pozri.
    Bude to z mojej strany znieť asi divne, no napriek tomu, že aj českí kolegovia nešetria slovami chvály, je to pre mňa ďalší „hrdzavý bicolor“.
    Je to škoda, pretože ako píšu kamoši predo mnou, proces kalibrácie a riešenia problémov s tvojou kamerou si zvládol výborne.

    • Matej 15. septembra 2021 o 08:53

      Poviem to čo som napísal pri jednej snímke aj Myslivcovi. Keď to spracovávam, idem podľa pocitu, a ukončím to vtedy keď sa mi to vnútorne zdá dobré. Ďalšia vec je, že čo si môžeš dovoliť pri napr. 7000-ke, si nemôžeš pri objekte kde je sotva nejaká síra, pokiaľ si teda nechcem vytvoriť umelý obrázok. To je ako s tou Cave, keby som to netlačil na silu niekam kde to už nešlo, možno by to nebola taká srajda. Ťažko povedať 🙂

  7. novo 15. septembra 2021 o 10:35

    Matej ja v žiadnom prípade nechcem meniť tvoje rozhodnutie ako farebne spracovať fotku. Aj naďalej to rob prosím tak ako píšeš, podla pocitu.
    Ale poznáš ma, musel som povedať svoj názor. Pretože už pri Cave ,ale aj pri NGC 7822 si môjmu oku ulahodil:)) a tam všade bol nedostatok OIII.
    Produkuj a teš sa z každej ďalšej fotky, robíš to výborne.

Napíšte autorovi: