Prvý pokus o mozaiku, dve polia. farebne my vychádzali inak, je to trochu vidieť, hviezdy som potlačil výraznejšie, aby vystúpili riasy.

Autor: | 12. septembra 2021|12 komentárov

Autor fotografie:

12 komentárov

  1. Drahoš 13. septembra 2021 o 08:27

    Peto, sympaticky pokus, ale mne vadi ta kompozicia, kde hmloviny su takmer na krajoch obrazka 😒 a tiez farba pozadia mi pripada dost do modra. Farbu opravis, ale neviem ci vies spravit nieco aj s tou kopoziciou. Mozajku som sa este nikdy neopavazil zverejnit, lebo sa mi nikdy nepodarilo dobre zlozit intenzity na spoji obrazkov, co je vidno aj tu (hlavne v strede hore).

  2. Matej 13. septembra 2021 o 11:10

    Pripájam sa k tomu čo napísal Drahoš. To pozadie treba uprabviť, lebo hmloviny sú utopené, a ten prechod je dosť prúser. Stiahnutím pozadia to trochu schováš, ale zrejme to ostane vidieť.

  3. kolec 13. septembra 2021 o 16:46

    Podla mňa by si mohol trocha vyčitit pozadie. Pri prechode do RGB tam ostalo veľa 1-pixelového bordelu

    Použi MLT a prvú vrstvu vylúč

    Inak sa mi ťažko vyjadruje , lebo : Snímok je dosť, problém môže byť v spracovaní

  4. Peter_Svajda 13. septembra 2021 o 22:46

    Ahojte, tak najprv ku kompozícíí – keď som to v SGP plánoval, vyzeralo to celkom dobre a pravdepodobne, keby viem vytiahnuť aj tie „riasy v strede“ nezývalo by to tam takou prázdnotou. Z tohto už nejde spraviť ani 2 samostatné snímky, keďže je to moc po krajoch. Farba je moc ošemetná, ten omegon CLS orezáva zo stredu spektra tak veľa, že fotometrická nefunguje vôbec, tak robím klasickú kalibráciu a trochu ešte ťahám za krivky. Čo sa týka mozaiky – spracovával som to na novo, pomohol mi script „dna Linear Fit“ potom to GMM spojil oveľa presnejšie.
    Do spracovania som dal stav bez hviezd, je tam vidieť hmloviny výraznejšie, nedarí sa mi z toho ale vytvoriť masku tak, aby to pri strečnutí nepôsobilo úplne umelo, takže aktuálne je to to čo z toho dokážem vytiahnuť.

  5. Peter_Svajda 13. septembra 2021 o 23:02

    Kto by mal chuť , neorezaná surová mozaika je tu https://ulozto.cz/tamhle/gkZ30nIWKqSl/name/Nahrano-13-9-2021-v-22-49-30#!ZGtjMQR1LwZ4LwqzMTZ3MwEwAmLmoSAkF0kcEz9hAKMuLGyu.

    Pali : tú prvú vrstvu som skúšal v starej verzii odpáliť, videl som, ako to ten bordel jemne rozmaže, v tejto poslednej verzii je to ale už kontraproduktívne. „Snímok je dosť, problém môže byť v spracovaní“ – si ma pobavil – no mohlo by ich byť aj viac, ale reálne problémom je určite hlavne spracovanie, preto ako sa vraví, dobrá rada nad zlato …

    Hmlovina bez hviezd je tu https://astrobook.sk/2021/09/13/ngc6992-ngc6960-bez-hviezd/

  6. kolec 14. septembra 2021 o 08:36

    Ja som si stiahol tvoju fotku z Astrobooku v jpg. To z uložto je obrovské a sťahoval by som to možno i hodinu.
    JPG som upravil – farbu , trocha potlačil hviezdy, respektíve som vytiahol hmlovinu. Nič viac som nerobil

    Skus si otvoriť obe stránky a iba preklikávať

    https://astrobook.sk/2021/09/14/ngc-svajda/

  7. Lukáš 14. septembra 2021 o 16:31

    Myslím že na prvú mozaiku si to fajn spojil, osobne ten prechod nevidím.
    Môj prvý „zatiaľ aj posledný“ pokus o mozaiku bol biedny „spájal som to na barbara a to aj vidno“:
    https://astrofotky.cz/gallery.php?show=Nestak/1561934203.jpg
    Potom som to radšej skúsil skúšobne APičkom bez mozaiky a to je ešte horšie: 😀
    https://astrofotky.cz/gallery.php?show=Nestak/1599667834.jpg
    Inak neviem či sa patrí vyjadriť k spracovaniu keďže som už 7 mesiacom nezapol pixi, ale zdá sa mi ako by si to moc rozjasňoval. Podľa celkového času by si mal mať dosť dát, takže asi nebolo treba toľko na to tlačiť.

    • Peter_Svajda 15. septembra 2021 o 17:18

      No mne osobne sa tá tvoja mozaika páči, teda až na tú zelenú farbu 🙂 . To APO je podobná katastrofa ako moje 🙂 , akurát to máš tmavšie a sfarbené do červena 🙂 a reálne o chlp lepšie. Veľa povinností ?

      • Lukáš 15. septembra 2021 o 18:11

        Tá cez APO bola iba 30min skúška ako dokáže zobraziť FF senzor. FF to neskoriguje, ale APS to dá parádne.
        Povinnosti? Ako sa to vezme 🙂 Ako som čakal na nový sekundár, tak som sa radšej častejšie socializoval, keďže človek nikdy nevie kedy zase všetko zavrú. Navyše boli v Seredi extrémne premnožené komáre a tak sa mi moc nechcelo ísť behať okolo ďalekohľadu.

  8. novo 14. septembra 2021 o 22:35

    Peter, verím, že ťa tvoj prvý pokus o mozaiku neodradí od ďalších pokusov.
    Už pri fotení LF ti muselo byť však jasné, že to nemôže s tým ED a Riasami dopadnúť dobre. Obrovské množstvo EDčkom zobrazených veľkých hviezd v obrovskom nepomere s plochou samotnej hmloviny.
    To si si nemohol vybrať na začiatok vhodnejší objekt? 🙂
    V žiadnom prípade to však nebola z tvojej strany nijaká strata času, ale iba nová skúsenosť, ktorou si musí prejsť každý. Pokus to bol dobrý a verím, že zvládneš prácu aj s ED.
    Skúšaj ďalej a teším sa na ďalšie „pokusy“.

    • Peter_Svajda 15. septembra 2021 o 17:26

      Vieš ako sa hovorí, nadšenie začiatočníka zakryje všetky negatíva – takže aj keď je to na neuverenie, to že to zíva prázdnotou ,som si fakt uvedomil až pri zložení pracovnej mozaiky pred GMM.:-( . Nehádam sa – určite by sa našlo niečo vhodnejšie. Ďakujem za povzbudenie , rozhodne robím ďalej , na malom mám rozrobenú „Dušu“ na veľkom M74, potom vyberiem niečo rozumnejšie do mozaiky 🙂 . + Do techniky hodím aktuálny stav.

Napíšte autorovi: