Vyskúšal som dať tie krivky cez seba na predstavu. R kanál je skoro čisté Ha, tá troška Oiii čo sa tam zamieša je zanedbateľná. V G je plná Oiii ale je tam zamiešaná celkom dosť aj Ha a v B je Oiii orezaná ale modrým filtrom na 50% a trochu Ha. Ako funguje Debayering – keď vytvára napríklad zelenú snímku, fotka nie je „štvorčeková“ signál má ale len v dvoch pixeloch a prázdne miesto po modrom a červenom políčku nejako asi dopočíta, aby bola fotka plynulá. A tu si myslím že by sa to malo dať nejako zmeniť, že by skladal iba jeden kanál označený BG z troch pixelov a dopočítaval by len ten prázdny po červenom – to je vec pixi alebo to potrebuje aj hardwarovú podporu kamery ? Ako by sa to dalo spočítať teraz, v reáli 1/4 pixelov senzora snímala Oiii aj keď teda orezano a v podstate sa to nedá využiť. Je možné že, pripočítaním B ku G sa znižuje vplyv tých 17% Ha v G a preto je signál na konci slabší, ale je to čistejšia Oiii ako samotné G ?

Autor: | 20. októbra 2021|2 komentáre

Autor fotografie:

2 komentáre

  1. Peter_Svajda 22. októbra 2021 o 08:48

    Tak ak by ste s tým niekto náhodou robil, Astropixel má už možnosť debayering pre dual band filtre, pre pixi som našiel najlepšiu možnosť na fórach zkalibrované snímky rozdeliť cez split CFA , takže aj G rozdelí na dve časti CFA1 a CFA2 , R je CFA0 a B CFA3 , a potom spraviť integraciu CAF1+CFA2+CFA3 nasledne drizzle. Výsledok ma dosť prekvapil , touto metódou mi vyšlo SNR 8x lepšie ako samotný R kanal klasickým spracovaním ( oba snímky po drizzle a linearfit) , šum je poznatelne menší .

  2. Drahoš 22. októbra 2021 o 17:54

    Ak sú to reálne krivky senzora a filtra tak by som povdal, že pred integraciou by si mal od G odpočítať tých 17% R a od B 5% R atd a až potom to zintegrovať ako píšeš. Asi by bolo dobré to skúsiť, či to má nejaký vplyv na farbu výsledného obrázku alebo nemá resp. je to zanedbateľné.

Napíšte autorovi: