Dávam sem defakto prvú fotku zo skolimovaného nového ďalekohľadu. Spokojný som s ňou tak na 60%, ale už sa mi s ňou nechce ďalej hrať, aj keď som na nej práve teraz zbadal chybu ktorú som mohol odstrániť, ale už na to kašlem. Aspoň uvidím, kto mi to tu otrepe o hlavu 🙂

Edit: Obrázok som vymenil. Nie je to oveľa lepšie ale tú jednu chybu som opravil a trochu som sa znažil vypelšiť aj tie modré hviezdy.

Autor: | 30. októbra 2021|14 komentárov

Autor fotografie:

14 komentárov

  1. Drahoš 30. októbra 2021 o 18:06

    Aby som nezabudol. Plné rozlíšenie 4412×3560 mi to nezožralo, tak som to zmenšil na cca 90% aby sa to sem dalo nahrať.

  2. kolec 30. októbra 2021 o 20:59

    Aj mne sa to stalo , ale nemal som z toho dobrý pocit. Mali by sme si na to dať väčší pozor.
    K fotke sa vyjadrovať nechcem , lebo som ju nikdy neskúsil spracovať (teda galaxie vo všeobecnosti moc nemusím . Aspoň zatiaľ). Ale sa mi páči.
    Dúfam, že to je iba predjedlo a hody prídu s novou kamerou

    Palo

    • Drahoš 31. októbra 2021 o 00:24

      Áno, je to len predkrm. Mám pripravené aj ďalšie predkrmy, lebo hlavné jedlo príde asi až niekedy v januári 😉

  3. Matej 31. októbra 2021 o 09:32

    Čo povedať k Dahošovej snímke 🙂 Nejak fundovane sa vyjadriť asi neviem, čo mi ale trochu vadí sú krúžky patrné zvlášť pri modrých hviezdach, a pri zobrazení plnej veľkosti je to ako päsť na oko. Ináč, neviem či to mám len ja, ale keď si snímku (stránku) roztiahnem na celý monitor, vyzerá akoby jpg s maximálnou kompresiou. Je potrebné ju otvoriť skrz link. Asi nejaký neduh algoritmu prehliadača, ktorý resizuje snímku na rozlíšenie monitora pokiaľ je väčšia ako natívne rozlíšenie. Neviem.

    • Drahoš 31. októbra 2021 o 11:24

      Hviezdy naozaj nie sú pekné, ale neviem ich aktuálne z tej farebnej kamery spraviť lepšie 🤷‍♂️ resp. nestojí mi to za tú námahu. Celú fotku som poňal ako zoznámenie sa s vecami o ktorých hovoril Palo na poslednom miniHAFe (MureDenoise, Star De-emphasizer – ktorý som nakoniec ani nepoužil aj keď to nebolo zlé a celkom sa mi to páčilo, len by som sa musel viac pohrať s fotkou bez hviezd). Export do .jpg som nijako neoptimalizoval (80%, zvyknem dávať 90%) a je fakt, že .jpg fotka vyzerá horšie ako originál v pixi.

    • Drahoš 31. októbra 2021 o 13:01

      Obrázok som vymenil. Nie je to oveľa lepšie ale tú jednu chybu som opravil a trochu som sa znažil vypelšiť aj tie modré hviezdy. Nie je to žiadna sláva a navyše tam viac vidno tmavé krúžky okolo niektorých hviezd. No čo, snáď to nie je horšie ako predtým.

  4. Som rád, že lezú prvé snímky z nového systému.
    Keď sa bavíme GASTRO-terminológiou ja sa budem najviac tešiť na dezert 🙂 .
    K fotke.
    Farebne sa mi to moc páči , na hviezdach je isto na čom pracovať. To je i môj večný problém.
    Kolimácia je v takto spracovanéj fotke pre mňa uspokojivá. Keď teraz fotím APS vidím, že musím poľaviť na dokonalosti skolimovania systému. Tak že kde-tam jeden rožtek jemne uchádza ma už nerozhádže 🙂

    Komplexne mi to príde ako dobrá príprava na novú kameru, a M31 s ňou bude excelentná ak sa ti teda zmestí do zorného poľa.

    • Drahoš 31. októbra 2021 o 11:43

      Rohy som zatiaľ vôbec neriešil. Je to bez nastavenia kolmosti čipu aj keď na tento účel už mám v zostave osadený tilt adapter https://www.gerdneumann.net/english/astrofotografie-parts-astrophotography/ctu-camera-tilting-unit.html pre full frame, kde sa s tým už plánujem pohrať. Dúfam, že to celé nestroskotá na malej pevnosti focusera ako u Mateja. Inak, spomínal som vám prečo som mal niekdy po kolimácii trojuholníkové hviezdy? 🤔 Už som na to prišiel. Stačilo viac zatiahnúť kolimačné šrouby primáru a tie spôsobili prehnutie držiaka zrkadla tak, že vymedzovacie šrouby zatlačili na primár z troch bokov a na obraze to bolo okamžite poznať 😥

      • kolec 31. októbra 2021 o 21:50

        Zaujala tvoja poznámka o trojuholníkových hviezdach. Mne sa to zdá pomerne nie úplne šťastné riešenie upnutia zrkadla, vzhľadom na fakt , že primár by mal byť v klietke Drahomír.
        Zároveň by klietka mala mať svoju pevnosť .Nakoniec i samotné „doťahovanie šroubu“ je vlastne iba fixácia – teda kontra na zabezpečenie presnej polohy.
        Čiže to zhrniem. Kontrou na šraube kolimácie dokážeš prehnúť klietku primárneho zrkadla tak, že deformuješ klietku a následne i zrkadlo , ktoré ma v klietke vôlu.

        Teraz ma ale napadlo , že to nemusí byť zlou konštrukciou , ale tvojou ohromnou silou :))) (ale to bol iba vtip,)

        Palo

        • Drahoš 1. novembra 2021 o 14:49

          Pali s tou silou máš pravdu, aj keď si to myslel iba ako vtip. Sú tam také veľké imbusáky a nie je problém sa do toho oprieť. Pri honbe za pevnosťou som to celé veľmi utiahol. Tá klietka je naozaj masívna a nikdy by som nepovedal, že to môžem prehnúť. Tie šrouby sú od seba cca 1 cm radiálne, takže tie bočné úchyty zrkadla sa pri prehnutí spodnej časti správajú ako kliešte. Samo zrkadlo je dosť ťažké a spolu tou klietkou to má cca 25-30 kg. Bál som sa aby to tam neločkalo aj s klietkou a tak som to uťahoval naozaj „primerane“ silno. Zrkadlo síce má vôľu, ale iba na ten papier ako si mi radil a to nestačilo 😀 Nuž čo, ďalšia lekcia (tento raz z pennosti kovov) absolvovaná.

  5. novo 31. októbra 2021 o 21:48

    Drahoš ahoj.
    Čo mám povedať?
    Hádam len tolko, že si zaslúžiš už lepšiu kameru. Ako testovanie celého systému pred príchodom novej kamery je to výborný počin.
    Ale tie hviezdy, Musel som si ja prepnúť na Palkovú LDN 998 ,aby som sa trocha upokojil:))
    Galaxia je celkom fajn, ale čakal som trocha viac , asi aj väčšiu ostrosť.
    Teším sa na tú tvoju novú kameru, ten Atik C sa mi vôbec nepáči. Mal som ho na La Palme a vôbec sa mi nedarilo spracovať žiadne dáta.:(((

    • Drahoš 1. novembra 2021 o 15:09

      Robo úplne s tabou súhlasím. Celé to bolo fotené bez pointácie, takže uvidím čo spraví pointácia. Snáď to bude lepšie. Predsalen nemám ASA DDM montáž a rozlíšenie je tu niekde na úrovni 0.9 arcsek/pixel a ešte k tomu color kamera. Spracovanie je úplne iné ako pri mono kamere. Ale je to dobrá skúsenosť. Dal som sem fotku zámerne takmer 1:1. Normálne by to bolo tak 1:2, ale chcel som vedieť vaše reakcie, takže snáď mi to bude odpustené.

  6. Peter_Svajda 1. novembra 2021 o 13:53

    Ahoj Drahoš, porovnávam iba s Robovou mozaikou, tie naše fotky z malých ED sa k vaším fotkám ani zdaľeka nepribližujú. Celkovo určite jedna z krajších M31, oproti tomu čo je na AF. Pekný dojem ale zostáva len do „zväčšenia“ 1:3 , pri takomto rozlíšení sú aj tie hviezdy ok. To už spomínaj aj Matej. A mne ešte trochu chýba viac modrej v okrajových oblastiach a možno trochu stiahnuť jadro, ktoré sa mi inak farebne veľmi páči .

    • Drahoš 1. novembra 2021 o 15:12

      Farebne mi to takto vyšlo po PCC. Potom som už farbu takmer vôbec neupravoval. Možno to nie je dobrý postup pri tejto kamere a lepšie by bolo spraviť klasickú CC, kde by fotka bola viac do neutrálna a teda bolo by tam aj viac modrej.

Napíšte autorovi: