Autor: | 13. novembra 2021|9 komentárov

Autor fotografie:

9 komentárov

  1. Matej 13. novembra 2021 o 19:13

    Docela hlavybôl, ale Rozety a S. Ameriky sa mi už akosi pomíňali 🙂 Kyslík tam takmer žiaden nieje, je to vytiahnuté do extrému. Palo iste potvrdí, nakoľko to kedysi fotil.

    Zaujímavý poznatok je že na odstránenie ampglowu som skúsil použiť Astro Pixel Processor, a fakt je že ho vyrovná omnoho lepšie ako PI. Nepríjemnosť je, že na zloženinu z takto skalibrovanýých snímiek nieje možné použiť MureDenoise, komplet to zazrní snímku, čudné no. Farebne je to tak ako to je. Robo ma iste nepochváli, ale kde nie sú žiadne dáta (resp. minimum), tam proste lepšie prechody neviem vykúzliť :/

  2. Drahoš 14. novembra 2021 o 11:30

    Ahoj, napíšem ti len môj pocit. Trochu mi nesedí kompozícia. Asi by som sa snažil objekt posunúť nižšie, alebo to inak orezať. Celkový dojem z fotky je však napriek tomu dobrý a farba tradične OK. To s tým MureDenoise je zaujímavý poznatok. Ja som to skúšal tiež a nie je vôbec jednoduché nájsť správne parametre aby to vyzeralo dobre (ani neviem, či som to nakoniec použil), ale zase je fakt, že ja som to robil na fotke z farebnej kamery, kde je podľa mňa otázne použitie tejto metódy vzhľadom na predchádzajúci debayering ktorý vstupuje do „štatistiky“ čipu. Niečo podobné sa možno deje aj pri použití Astro Pixel Processora.

  3. Ahoj,
    Ako štandartne tvoje spracovanie HST je vpohode.Objekt mi príde taky nemastný – neslaný.
    Ono asi viac vynikne v širšom zábere,alebo naopak v zovrazení Roboveho dvojmetra.

  4. novo 15. novembra 2021 o 01:29

    Matej ,chyba podla mňa je chcieť urobiť z toho HST. To nebude nikdy dobré. Že si sa na to vôbec dal.
    Ale také HA RGB, or L HA-R GB, videl som pekné fotky celej tej oblasti.
    Peťo dvojmeter by bol určite lepší ale iba v prípade ,že by sa jednalo o priemer zrkadla, nie o ohniskovú vzdialenosť:)))

    https://skycenter.arizona.edu/astrophotography/ic0417

  5. kolec 15. novembra 2021 o 21:29

    Matej, vybral si si mimoriadne ťažký objekt, ktorý nie je skoro vôbec fotogenický. A ešte ako píše Novo, v HST. Veď kyslík tam skoro vôbec nie je.

    Odvahu teda máš. Vedel by si dať odkaz na HST ktoré ťa inšpirovalo?

    Ale dobre , že si to sem dal, pretože ja mám už dva roky rozrobenú HaRGB . Ak boh dá tak ju dokončím a dám ju sem

    Palo

    K tomu Mure de noise: ten je iba na monochromatické fotky . Urobí i fotky z APP (astro pixel procesor) a tu je finta ktorú som ja použil:
    Do políčka „combination count“ ti Mure de noise (MDS) pre obrázok z APP napíše číslo 1. Musíš ho zmeniť na číslo , ktoré zodpovedá počtu spracovaných obrázkov.
    Teda aspoň mne to tak fungovalo

    • Matej 15. novembra 2021 o 21:39

      Po pravde som natrafil na Robovu miniatúru (pôvodná fotka je zmazaná) na astrofóre, a prišlo mi to ako dobrý nápad. On to tam má fakt že podarené. Ja sa rád týram na prd objektami 😀 No a hlavne tie jasné sa pomaly ale iste míňajú. Už mi moc lahkých objektov neozostáva.

  6. novo 16. novembra 2021 o 20:13

    Matej , sám som prekvapený, že som tú fotku niekedy dávno spracoval. Aj som zabudol. Ďakujem za pripomenutie.
    Ale to bolo len vďaka Palkovi, že mi dal k dispozícii svoje dáta z OIII a SII. Ale to bolo dávno, to sme boli ešte kamáráti:))))

  7. kolec 16. novembra 2021 o 22:19

    Fotku HaRGB som niekedy v apríli tohto roku vložil na Astrobook. Dnes som ju mierne modifikoval

    https://astrobook.sk/2021/04/18/ic417-halrgb/

    Ešte raz by som chcel pripomenúť , že objekt nie je ani veľmi fotogenicky ani nejako extrémne presvetlený . Kto neverí nech si skúsi ako Matej

  8. bilgebay 17. novembra 2021 o 13:35

    Hello Matej! Nice effort! But no matter how hard you try, the camera is making our lives very difficult… just want to be polite here 🙂

Napíšte autorovi: