Autor: | 18. novembra 2021|13 komentárov

Autor fotografie:

13 komentárov

  1. Drahoš 18. novembra 2021 o 20:16

    Pridávam aj čisté RGB. Asi by to chcelo dofotiť ešte nejakých 5 hod. aby sa s tým dalo pracovať.

    • Peter_Svajda 19. novembra 2021 o 07:08

      Drahoš mne osobne sa páči viac toto čisté RGB, tá kombinovaná fotka s HA má slabšiu farbu hviezd a a objekt nie je ani o moc viditeľnejší.

  2. Matej 19. novembra 2021 o 10:07

    Paradoxne, tiež sa pridávam k názoru že RGB verzia je lepšia. Hviezdu majú lepšiu farbu, a zvláštne je že v tejto verzii mi príde akoby viac červenej. Okrem pozadia, kde pri ha verzii je vôkol závoj.

  3. novo 19. novembra 2021 o 12:27

    Kto už raz videl Palkové krásne RGB hviezdy : https://astrobook.sk/2021/11/01/vdb-152-hargb/ ……ťažko sa mu bude hodnotiť niečo iné.

    Drahoš, veľmi veľmi si prajem ,aby si už mal tú novú kameru.

    • Drahoš 19. novembra 2021 o 17:49

      Súhlasím, ale má aj dlhší expozičný čas a mono kameru, takže je to naozaj neporovnateľné. Ja som bol milo prekvapený čo sa mi podarilo vytiahnuť z tých dát, ale na druhej strane nemilo prekvapený, ako to vyzerá tu na webe. Je to nejké čudne fľakaté. Musím to pozrieť ešte raz a skúsiť to uložiť do .jpg lepšie.

  4. Drahoš 19. novembra 2021 o 19:02

    Vložil som upravený obrázok v plnom rozlíšení, omylom, ale už nechám tak. Najlepšie je aj tak nepozerať na detaily ale na obrázok ako celok. Do spracovaní som dal rozne verzie z ktorých som vyberal https://astrobook.sk/2021/11/19/ic-1396-elephant-trunk-verzie/ 2x je tam RGB a 4xHaRGB z rôznych pokusov spájania RGB a Ha.

  5. beriem to ako test , color kamera je mimo mňa a ťažko sa to hodnotí.
    S novou kamerou prídu i problémy ale isto keď si na ňu zvykneš budú fotky parádne.

  6. kolec 20. novembra 2021 o 15:34

    Názor na obrázok si robím vo väčšine prípadov na základe hviezd. Raz som mal na AF diskusiu o dôležitosti hviezd pre obrázok. Uznávam, že existujú kompozície
    napr. https://www.astrobin.com/full/6g2wjz/0/
    , kde až tak nie sú hviezdy dominantné (teda pre mňa 🙂 ) . Podotýkam , že to neplatí automaticky pre všetky SHO a Bicolory.
    Hviezdy prosto k našim obrázkom patria asi tak ako nočný pohľad do mliečnej dráhy plnej hviezd. Je fakt , že dnes je dosť veľkým trendom robiť fotky s minimalistickými hviezdami.
    Mňa osobne viac láka nebo plné hviezd, a je to výzva zvládnuť to tak aby i niekto napr. novo napísal niečo také ako napísal (týmto mu chcem ešte raz poďakovať).
    Isto ste si od určitého času všimli, že som ustúpil od SHO obrázkov. O NB kanáloch uvažujem skôr v rovine pomoci RGB zvýrazniť hmlovinu , ale bez zásahu do kvality hviezd.
    Toľko na úvod aby bolo jasné môj názor na obrázok.
    Obrázok je farebne dobre urobený, ale hviezdy…Tie sa ti nepodarilo zaostriť , čiže sú rozmazané. Tým pádom sú i veľké a hodne uberajú na celkovej kvalite obrázku. V podstate
    opticky blokujú pohľad na samotnú hmlovinu. Chcel by som pripomenúť , že na neostrosť hviezd nevplýva dĺžka a množstvo expozícii, ale kvalita zaostrenia.
    Ako správne konštatuješ, v tomto prípade je najlepší obrázok ten vpravo hore. Ale to je z môjho hľadiska sofijina voľba, ako som písal vyššie ohľadom hviezd.

    A teraz mám otázku: čo je to HaRGB , teda je to kombinácia Rgb farby s hviezdami Ha? Alebo to je Rgb obrázok , kde R kanál zvýrazníš o Ha, alebo je to je Rgb kde Ha vložíš ako L?

    Toto a podobné otázky nemáme ujasnené , bavíme sa o niečom konkrétnom a každý si pod tým predstavuje niečo iné.

    Conclusion: dúfam, že som ťa neznechutil (už si tu pripadám ako znechucovač) a že i napriek tomu ma budeš mať rád 🙂 🙂

    • Drahoš 21. novembra 2021 o 15:44

      Úvod: Tento príspevok píšem už druhý raz. Prvý (možno dlhší ako tento tvoj) keď som odoslal tak sa mi neuložil, vypršala mi session 😢 Takže teraz to už skrátim.

      Ja s tebou súhlasím a určite si ma neznechutil. Naopak, pekne si to vystihol.

      Problém s týmito hviezdami môže byť (okrem toho problému medzi stoličkou a klávesnicou):
      1. zlé zaostrenie – používam teraz plne automat a motor nie vždy vládze, budem ho ešte meniť, len som sa k tomu ešte nedostal
      2. korektor – musel som ho utiahnuť, aktuálne sa zdá byť OK, verím, že toto zásadný problém nebude
      3. seeing – netuším aký bol počas tých cca 3 hodín, či dobrý alebo zlý, lebo pri color kamere to neriešim ako pri LRGB
      4. pointácia – bolo to bez pointácie, ale po výmene ďalekohľadu som ešte nerobil testy presnosti chodu, DDM to určite nie je
      5. mono vs. color kamera – preto to nie je možné porovnávať s tvojimi fotkami, navyše máš iné rozlíšenie na pixel a horší seeing sa u teba prejaví menej

      Čo sa týka HaRGB to sa dá spraviť nekonečne veľa spôsobmi Inak sa to robí (malo by sa) pri galaxii a inak pri hmlavinách. Tu som tiež skúšal rôzne spôsoby a som presvedčený, že každý z nás to robí inak a asi postup upravuje aj od obrázka k obrázku.

  7. novo 22. novembra 2021 o 21:37

    Drahoš, mám rád toto číslovanie opisov problémov. Teraz keď sme už takmer porazili pandémiu , musíme zachrániť planétu. ( menej vysvetľovania, menší tlak na úložiská, ktoré spotrebovávajú tú špinavú energiu)
    Takže, stačí už len asi o 100% zlepšiť 1., 3.,4.bod , a bod č.5 , výmena za novú kameru.
    Určite sa to prejaví na kvalite výslednej fotky.
    Hovorím to už od začiatku, ako testovanie je to výborná práca a skúsenosť. Ale teším sa na dobu, keď to už budeš robiť seriózne:))
    Velmi ti to prajem.

  8. Drahoš 22. novembra 2021 o 21:51

    Tiež sa už neviem dočkať novej kamery. Od zúfalstva som už uvažoval nad spravovaním 2-3 ročných dát zo starej zostavy 🤣

Napíšte autorovi: