Ahojte, keďže veľa sa toho pri aktuálnej oblohe robiť nedá, skúšam nové veci z už nafotených dát. Skúšal som vkladať RGB hviezdy od NB z rôznymi maskami, až som skončil pri NBRGB scripte. Teda najprv k názvu, neviem čo je správnejšie NBRGB či vypísať to celé ako R(HA)G(OIII)B(OIII) čo sa mi zdá už trochu chytené za vlasy. Spojil som staršie RGB z Olympusu s posledním Bicolorom , je to pestrejšie, hviezdy sú samozrejme väčšie ale zase majú prirodzenejšiu farbu. Bežiaci muž vyzerá „normálnejšie“ , tak hádam aj napriek „nemuseniu M42“ dúfam Pali, že to oceníš ako krok k lepšiemu.

Autor: | 27. decembra 2021|6 komentárov

Autor fotografie:

6 komentárov

  1. Keď to porovnám s predchádzajúcim Bicolorom , je to lepšie, asi by som to orezal.Bežiaci muž je naozaj na tom oveľa lepšie, i keď čisté RGB by mu viac pristalo. Keď sa pozriem spätne na tvoje fotografie HaOIII, asi by som začal uvažovať o mono kamere a prejsť na poctivé filtre. Isto by ťa to posunulo riadne vpred. Ale obdivujem ťa, čo si dostal z Color kamery a tých pre mňa exotických multifunkčných filtrov.

    • Peter_Svajda 28. decembra 2021 o 13:56

      Ahoj Peter, ďakujem veľmi pekne . Orez si myslel asi takto . https://astrobook.sk/2021/12/28/m42-orez/?usp_success=2&post_id=15413 ? Uznávam, vynikne to lepšie. Ono Ježiško konečne doniesol aj 8 pozičné USB koleso a LRGB filtre k tej mojej mono 183, takže mám konečne rozrobenú galaxiu , zatiaľ som ich ale stihol odskúšať iba na Jupiteri, počasie u nás v Stupave nepraje . Úzkopásma budú dúfam ešte na jar, tak potom si to konečne odskúšam „normálne“, nech to viem porovnať. Táto malá zostava 72ED na LX-85 s farebnou nechladenou kamerou a s ako vravíš „exotickým“filtrom mi zostane nezávisle od hlavnej zostavy len ako doplnok, na takéto väčšie hmloviny, ktoré sa mi do 1600mm ohniska nevlezú, akurát jej dám ešte malé manuálne koleso, nech to viem kombinovať aj s RGB, nakoľko s týmito „normálnymi“ hviezdami sa mi výsledok páči viac.

  2. Drahoš 28. decembra 2021 o 21:01

    Mne sa páči viac tá otrezaná verzia. Celkovo je to oveľa lepšie ako tá minulá fotka. M42-ku nie je vobec jednoduché pekne spracovať a tebe sa to podarilo. A to počasie je tu fakt na nič …

  3. kolec 29. decembra 2021 o 13:35

    Peter, pozrel som si tvoju fotku. Je určite podstatne lepšia ako predošlá , ale ja neviem ako by som spracoval M42 🙂 . Takže sa mi ťažko vyjadruje k niečomu čo som nikdy nerobil. tým chcem povedať , že je to natoľko špecifická hmlovina , ktorá má svoje úskalia a ja som zatiaľ neprišiel na to ako by som ich zvládol (tak aby som bol spokojný) . Možno raz až sa naučím fotiť a spracovávať tak možno. Ale obávam sa , že asi nikdy

    Teraz trocha k tomu skriptu:

    Ako som na poslednom HAFFe hovoril (aspoň si to myslím) tak som prestal vkladať hviezdy do obrázkov, Dôvod bol prozaický. Málokedy som dosiahol požadovaný efekt. Dnes keď sa pozriem na moje staršie obrázky tak to vidím úplne jasne. Hviezdy vo väčšej , alebo menšej miere pôsobia neprirodzene.
    preto som sa rozhodol to robiť opačne . Nafotiť poriadne hviezdy (teda RGB obrázok) a do neho vkladať NB kanále (ale selektívne) .
    V podstate robím skript , ktorý popisuješ v úvode (ale iným spôsobom), ale maximálne sa snažím ochrániť RGB hviezdy. Momentálne kašlem na čisté NB obrázky. Dôvod je jasný.
    NB považujem za pomôcku pre RGB

  4. Peter_Svajda 29. decembra 2021 o 15:05

    Pali ďakujem pekne za postrehy. Čo sa týka vkladania RGB hviezd do NB obrázkov, musím súhlasiť s tebou. Neviem, či je to len o skúsenostiach, ale je jedno akú masku som použil, ten prechod hviezd do okolia bol zvláštny, preto ma tento script milo prekvapil. Je pravda že RGB som fotil dávnejšie a pri zlom BF, čo je na krajoch fotky vidieť, ale inak sú hviezdy takmer rovnaké ako na RGB obrázku. V tejto zloženine je ešte výrazný nepomer RGB ku NB cca 1:5 ( pozeral som, že okrem SII ty to máš okolo 1:2 ) , takže pri ďalších fotkách zväčším počet expozíci RGB.

Napíšte autorovi: