Tak, prvý výsledok pomocou kolesa a samostatných filtrov. Uhlopriečka tohto krpca je 6,9 minúty, takže aj pri 1600mm ohnisku a jemnom orezaní, je fotka trochu prázdnejšia. Spravil som aj Super L , cez Integráciu všetkých 4 masterov spolu, bez clipingu a váha na SNR – skúšal som aj viac možností a váhu na PSF , či cez pixelmath ale lepší výsledok s vyšším SNR som dosiahol iba pomocou prvej možnosti. Reálny prínos sa mi zdá ale aj tak dosť malý. V tejto poslednej verzii som už nerobil už ani HDR jadra, akékoľvek ďaľšie zosvetlenie či ostrenie posunú šum pre mňa už za znesiteľnú hranicu, napriek tomu som ale s výsledkom spokojný .

Autor: | 8. januára 2022|12 komentárov

Autor fotografie:

12 komentárov

  1. Drahoš 9. januára 2022 o 11:24

    Na toľko snímkov je tam dosť šumu, ale inak si myslím, že to nie je zlé na prvý „pokus“ s mono kamerou.
    PS: Stale akoby som videl hviezdy natiahnuté mierne doprava a hore. Je to kolimáciou alebo pointáciou?

    • Peter_Svajda 9. januára 2022 o 13:36

      Ahoj Drahoš, áno , vyzerá že samotné čisté „L“ je predsa len lepšie, prerobil som to s novým L-kom, hádam je to lepšie. Tie hviezdy – akoby mali červený posun v smere, čo opisuješ, to budem musieť pozrieť. A možno by ešte pýtala jemne stmaviť. vymenil som to za prerobenú verziu.

      • Drahoš 11. januára 2022 o 00:09

        Ešte dva komentáre:
        1. Je to lepšie, ale skusil som to mierne upravit (vymaskovať galaxiu a doostriť cez unsharp mask + trochu ju rozsvietiť) a dá sa z toho vytiahnuť viac.
        2. Ak sa ti tie hviezdy nedajú zložiť, mohlo by to znamenať, že jedna farba ti zle pointovala. Pozri excentricitu jednotlivých kanálov či je rovnaká.

        • Peter_Svajda 11. januára 2022 o 06:51

          Ahoj Drahoš, ďakujem za podnety, rozhodne odskúšam 🙂 . Do spracovania som dal grafy https://astrobook.sk/2022/01/11/rgb-ecc/ , koľko je rozdiel, ktorý je už významný, že bude viditeľný posun – je nejaká hranica zo skúseností ? Pri R je aj trochu horšie FWHM, možno má aj toto vplyv ? Rozmýšľam či spraviť Deconvolúciu alebo MT na R pred zložením RGB, vyskúšam poobede.

        • Peter_Svajda 11. januára 2022 o 21:42

          Dal som do spracovania V25, pozri potom, či sa ti to páči viac.

          • Drahoš 13. januára 2022 o 18:41

            Čo sa týka tých hviezd, neviem povedať aká hranica je už badateľná. Ťažko to takto posúdiť. Opraviť to už pôjde len ťažko, ak vôbec, možno cez váhovanie a rejection pri skladaní. Cez Dekonvoluciu alebo MT si podľa mňa zmršíš farby. V25 je ostrejšia, ale mal si ochraniť aj hviezdy, lebo si „doostril“ aj tie a tým to trochu uškodilo. Celkovo sa mi to ale páči viac.

  2. novo 9. januára 2022 o 20:55

    Peter, je to výborné na prvý pokus s mono.
    Mám rád tie „meade“ hviezdy a ich tvar a hĺkbu . Pri tých velkých je problém s tým farebným posunom, ale to sa určite vylepší ďalšími spracovaniami.
    Samatná galaxia je úplne v poriadku. Malinko by mohla byť ostrejšia pri tom 1.6 metre ale neviem aké si mal pri tých 292 x 3 min seeing.
    Ja som spokojný. Tvoja snaha nech je odmenená pochvalou:))

  3. Peter_Svajda 9. januára 2022 o 22:03

    Ahoj Robo, ďakujem veľmi pekne 🙂 . K tomu L-ku , prvých 320 snímkov som vyhodil, potom som to celé rozobral, vyčistil konečne zrkadlá a skolimoval na reálnej hviezde. Tie ďalšie sady som triedil len od oka cez blink, teraz som to nahádzal do SS a vychádza mi FWHM od 2,2 do 4,4 dal som si selektovať do 3, tých mám 201 a vyskúšam to L zložiť ešte raz , ako by to ukázalo. Vyzerá ostrejšie, je uloýená v spracovaniach. https://astrobook.sk/2022/01/10/ngc2336-v22/?usp_success=2&post_id=15430

  4. kolec 10. januára 2022 o 10:57

    Peter, fotka sa mi páči takou „mäkkosťou“. Inak sa stotožňujem s Robkom. Hviezdy sú nie dobre zložené (sú rôznofarebné). To je podľa mňa chyba spracovania.
    Problém ostrosti vynikne ak si obrázok zväčšíš. Možno by si mohol urobiť výber L-ka podľa kvality a vybrať najostrejšie a tie použiť. Ale bude to na úkor šumu

    Palo

    • Peter_Svajda 10. januára 2022 o 22:30

      Ďakujem pekne Pali . Ostrejšiu som už poskladal, je v spracovaní . Hviezdy – RGB som som zarovnával na Lko cez Thin plate Splines , Distortion correction + Local distortion zaškrknuté , teraz som skúšal GB zarovnať na R, výsledok je ale stále rovnaký, je to presadené, hľadám ďalej, čo by ten posun eliminovalo.

  5. Michal Rak 10. januára 2022 o 15:38

    Ako prvy pokus s mono kamerou je to velmi dobry vysledok.
    Paci sa mi „nenasilne“ spracovanie, ale mozno by som skusil jemne ozivit glaxiu pridanim na saturacii (stacilo by iba zvyraznit modru zlozku v galaxii).
    Celkovo fotka sa mi paci, takze dobra praca, len tak dalej 😉

    • Peter_Svajda 10. januára 2022 o 22:54

      Ahoj Miško, ďakujem veľmi pekne 🙂 . Tých verzií mám nakoniec 22, ono to trvalo, kým som to konečne spravil „nenásilne“ 🙂 , stále je to s tým spracovaním ako v lete na saniach …… Dám do spracovania aj jednu farebnejšiu, ako sa ti to bude pozdávať . Ono keď som pritlačil moc, pozadie medzi ramenami mi prišlo veľmi fialové, tak som hľadal určitý kompromis + porovnával som s fotkami z HST, ako by to asi malo byť, trochu viac farebností určite nezaškodí, tiež to mám rád pestrejšie :-).

Napíšte autorovi: