Chalani na chemickom ustave co sa venuju vyrobe skiel mi pomerali tento filter od Baaderu. Ta cervena ciara ukazuje kde ma byt skutocne vrchol. Uz som zachytil viacero staznosti na tieto filtre na internete.

Autor: | 9. februára 2022|4 komentáre

Autor fotografie:

4 komentáre

  1. Matej 12. februára 2022 o 09:29

    Polovičná cena oproti Astrodonu alebo Chrome, tak aj polovičná citlivosť 😀

  2. Drahoš 12. februára 2022 o 20:36

    Andrej, ono to nemusí byť až tak zlé ako to vyzerá. Meral si predpokladám priepustnosť kolmého svetla. Ten vrchol sa totiž posúva vľavo, čím máš väčšiu svetelnosť systému (šikmejšie lúče). Nenašiel som teraz ten článok kde to popisovali detailne, ale našiel som aspoň toto: https://www.sciencecenter.net/hutech/idas/nb-filters/nbz.htm
    Pri F4 alebo F3.8 ten filter môže fungovať o dosť lepšie ako pri F6.7. Dobré by bolo to merať pod priemerným uhlom pod akým do filtra lúče vstupujú. Teda inak by sa mala merať vhodnosť filtra pre F6.7 a inak pre F3.8.

    • AndrejK 16. februára 2022 o 11:49

      Ja viem ze sa to posuva pri rychlom systeme. Oni maju dokonca specificky filter pre rychle systemy, ktory ked ho merali nezavisle v japonsku a v polsku dopadol este horsie….Ja mam F5.6 takze to ma sediet podla specifikacie.
      Zaujimavostou je ze som meral aj OIII filter od ZWO a ten uplne presne sedi so specifikaciou. Vysledky nahram ked budem mat cas.

Napíšte autorovi: