Moja prvotina – teda ak nerátam tlačenie už hotových modelov. Na nete som našiel pár verzií. ale urobil som si svoju vlastnú. V prvom rade som rozobral samotnú kameru, a medzi základné dosky som vložil vrecúško so silika guličkami , jediná nevýhoda je ( okrem teda toho že je tam viac-menej na pevno), že treba zničiť záručnú samolepku ZWO na jednej zo 4 skrutiek. Samotné púzdro som tlačil z ABS, čas 50 hod, čistá hmotnosť 150g a celkom zapasovalo. Peltier som použil ten starý, 30×30 mm 37W, napájanie som rozdelil cez audio cinch a ventilátor je chránený 8cm mriežkou. Zatiaľ to nerosí a vyzerá, že dokáže stiahnuť tak cca 20°C .

Autor: | 6. apríla 2022|3 komentáre

Autor fotografie:

3 komentáre

  1. Funtomas 7. apríla 2022 o 08:59

    Konečne som sa dokázal prihlásiť (díky Robo) tak by som sa spýtal na dve veci.
    1. Ako funguje toto chladenie? Je to nejako regulovateľné, alebo len ťahá koľko vládze. T.j. uchladí na nízku teplotu ale nie kontrolovateľne?
    2. Akým spôsobom sa mení vzduch v tej komore? Čakal by som, že niekde v dolnej časti budú nasávacie otvory a ventilátor bude cez ne ťahať vzduch a ohriaty bude vyfukovať na konci. Nebolo by to takto efektívnejšie?
    Inak gratulujem k dielu. Mám rád takéto bastlenie, napokon na stránke je pár drobností zverejnených.

    • Peter_Svajda 7. apríla 2022 o 11:10

      Ahoj, vzhľadom k výkonu ho nijak neobmedzujem, teda ako píšeš, ťahá koľko vládze. Aj doteraz som mal v SGP zapnutú selekciu snímkov do priečinkov podľa teploty a vzhľadom na teplotný rozsah som robil kalibráciu na X krát, – nekomfortné oproti normálne chladeným kamerám, ale dá sa s tým žiť. S tým chladením je to ale naopak. Tiež to tak vždy beriem, že ventilátor vyťahuje teplý vzduch z rebier chladiča a tým ho ochladzuje, no on v podstate funguje presne naopak. Teda ventilátor nasáva vzduch cez mriežku a tlačí ho do chladiča, odkiaľ by mal najľahšiu cestu von cez boky, ako píšeš, u mňa sa vytlačí von cez tie 4 polmesiačkovité otvory smerom dozadu. Boky ventilátora sú plné, takže vzduch sa vo vnútri komory nemieša a aj pri plnom výkone má chladič na dotyk okolo 35°C, tak som to viac neriešil. A aj kvôli počasiu som to chcel mať radšej relatívne uzavreté, sem tam na to predsa len naprší. Ak by mal chladiť viac, okrem teda výkonnejšieho peltiera, by stálo za úvahu dať chladič s odsadením 30×30, aby sa zmestil do otvoru pre peltiera a mohol na neho dosadnúť, tým pádom by oddeľujúca stena medzi kamerou a chladením mohla byť hrubšia a lepšie izolovať teplo. Ďakujem za koment aj gratuláciu, čas ukáže, či to je schopné života..

      • Funtomas 7. apríla 2022 o 11:56

        Ja som žiadne otvory nevidel, takže som nevedel posúdiť ako sa vzduch mieša. Ale fakt môže unikať bokom okolo ventilátora. Osobne by som si už nevedel predstaviť fotenie bez regulovaných podmienok (teploty).

Napíšte autorovi: