Spravil som kopec verzií, ani s jednou nie som úplne spokojný. Toto je to najlepšie, čo som z toho dokázal dostať. Z tej HA po piatich hodinách ani vidu po tých prachových pruhoch, toho svetla je málo.

Autor: | 15. apríla 2022|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Drahoš 15. apríla 2022 o 10:58

    Peto, dat mas dost a to aj vidno. Farebne si to tiez pekne podal a drobne farebne chyby okolo hviezd mi neprekazaju. Jedine co by som vytkol, je stiesneny pocit z fotky. Chcelo by to este trochu priestoru okolo galaxie a mozno by som este skusil jemne doostrit najjasnejsie oblasti galaxie. Napriek tomu je to podla mna zatial tvoja najlepsia fotka, gratulujem.

    • Peter_Svajda 15. apríla 2022 o 14:33

      Ďakujem pekne Drahoš, pravdu poviem, dúfal som že z toho dostanem viac. Do spracovaní som dal aj neorezaný snímok, ja tam bohužiaľ nemám viacej čo „nadpojiť“ , to pole je také malé. Vyskúšal som ešte doostriť ( aj v tom pôvodnom snímku mám 5 selektívnych masiek a bola doostrovaná) , V21 je tiež v spracovaniach. Tú HA som rozbehal na 4×4 25s Gain 270 , môj najväčší problém je ale, že keď sa dostane blízko k fokusu, zasníma stred galaxie ako hviezdu a úplne tým rozbije krivku , HFR stúpne aj keď sú hviezdy menšie. Špekuloval som to otáčať na ostrenie inam, na nejakú hviezdokopu, uvidíme. Tak či tak sa ozvem.

  2. Drahoš 15. apríla 2022 o 15:04

    Ešte k tomu ostreniu galaxie. Áno, to čo popisuješ je reálny problém SGP a developeri SGP už na tom pracujú. V blízkej budúcnosti bude možné z obrázka vylúčiť nejaké oblasti aby ich pri autofocuse nebral do úvahy. Toto som na fóre podpiril aj ja 😉

  3. kolec 16. apríla 2022 o 16:51

    Súhlasím , nie je to zlé, ale nechápem natočenie , hlavne po tvojej m 81.
    (V zlatom reze nie je nič.)

    • Peter_Svajda 16. apríla 2022 o 19:32

      Pali M81 je čisto na diagonálu. 106 je od diagonály len trochu odchýlená z dvoch dôvodov : – chcel som tam dostať celú NGC4248 a zároveň mi v tejto polohe vychádzali relatívne slušné hviezdy na oboch stranách ( teda aj po flipe) pre OAG. Ako píše Drahoš trochu tam toho chýba. Včera som pri „diere“ v oblakoch odskúšal reduktor posunúť úplne na doraz na SC závit, dosiahol som ohnisko 1308mm a f 6,4 , ale hviezdy na krajoch boli už natiahnuté keďže som BF zväčšil o 6 cm . Dnes to vyskúšam dať na nejaký kompromis, uvidím koľko dokážem ešte získať.

  4. Michal Rak 21. apríla 2022 o 11:29

    Peto, tato verzia sa mi viac paci ako V21 (ta sa mi zda az prilis preostrena). Tato je tak akurat aj farebne aj ostrostou, mozno by som trochu zosvetlil pozadie.
    Ale inak super, dobra robota 👍
    .

Napíšte autorovi: