Tak po prerábke mám f / 7,4 pri cca 1500mm ohnisku. Spolu s kolimáciou to dalo celkom slušný výsledok, takže ja osobne som spokojný. Samozrejme je jasné, že M51 nie je taká náročná na svetlo ako M106, ale tak či tak, zdá sa mi, že aj to natiahnutie hviezd mám o chlp menšie. Pri veľkom stretchnutí je jemne vidieť stopy toho môjho diteringu – pri 3 sade som konečne zistil, kde je pes zakopaný. SGPro bolo nastavené ako malo, v PHD2 som mal ale zaškrknuté „RA only“ takže Dec mi to kazil. Ďalšími sadami som tie pruhy čiastočne eliminoval, poučenie do budúcnosti. Porovnanie zmeny 100mm dám do techniky. Pri spracovaní soft.BIN 3×3 , to už nechám ako štandard .

Autor: | 1. mája 2022|9 komentárov

Autor fotografie:

9 komentárov

  1. Ahoj, tešim sa na farbu. Zatial to vyzerá slušne na 8inch dalekohlad.

  2. Drahoš 2. mája 2022 o 20:20

    Peťo, vyzerá to famózne 👌

    • Peter_Svajda 2. mája 2022 o 22:50

      Ďakujem pekne Drahoš, budem sa to snažiť nedomrviť s RGB 🙂 . Všetky verzie s odšumením boli vo finále vždy horšie, takže tá verzia tu je bez odšumenia. Spravil som slabý masked stretch a dotiahol s HT aby hviezdy boli neprepálené, nebolo treba robiť ani HDR. Doostroval som cez bias v MLTR a unsharp , postupne cez 5 selektívnych masiek a vždy som kryl hviezdy . Jemné kotúčiky okolo zostali, dúfam že to s farbou nebude ako päsť na oko. Skúšal som toho dosť, ale ako robí Robo tie vysvietené „perličky“ na ramenách, na to som nedošiel 🙁 .

  3. novo 3. mája 2022 o 09:30

    Peter vyzerá to dobre a je vidno, že sa stále zlepšuješ. I keď si limitovaný kvalitou dosiahnutých dát.
    Prelož si moje L 51 s tvojím L a uvidíš ten rozdiel, prečo ti chýbajú tie perličky a slabé galaxie na pozadí. Seeing , montáž( jej chod, nie cena:))aby nedošlo zase k nedorozumeniu) a rozlíšenie tvojej zostavy je dôvod.

    • Peter_Svajda 3. mája 2022 o 13:35

      Ahoj Robo, myslím že platí to, čo si povedal minule. To tvoje „L“ je naparádu. Ked som sa „naalignoval“ na teba, v tvojom rozlíšení už moja fotka zaostávala hodný kusisko. Ale všetko má svoj čas 🙂

  4. kolec 3. mája 2022 o 11:51

    Peter , obrázok je dobrý, i keď to chce lepší seening , montáž. Ako píše Novo : vylepšiť chod montáže (samozrejme riešiť chod montáže nie finančne , ale klasicky . Prísnym dohovorom montáži, poprípade trestom. Doporučujem zatiaľ iba nefyzické tresty. Napr. 100krat nech napíše „Zlepším si chod , viac sa na chod sústredím. Dokážem to, budem na tom pracovať neustále !“
    Ešte som ťa chcel upozorniť aby si pred ňou naspomínal nejakú hotovosť, nejaké financie aby si ju nedemotivoval!!! ) 🙂

    Paľo

  5. Peter_Svajda 3. mája 2022 o 13:37

    Pali snažím sa , dohováram jej každý večer 🙂 . A skúšal som ju uplácať čokoládou, na deti mi to funguje, ale tá potvora EQ-6 drží fazónu, asi je skôr na mäso 🙂 . Dokončil som farbu, hodím to vedľa.

  6. novo 3. mája 2022 o 19:39

    Palko, ty by si mal hlavne napísať za trest 100 krát ( možno aj 1000 x) , že už nikdy nepôjdeš do Hlohovca bez toho aby si „zabukoval“ hotelovú izbu v jedinom hotely v meste pre seba a svojho najlepšieho kamaráta.

Napíšte autorovi: