Tak až som zostal prekvapený. Po tej kolimácii zrazu sedia aj všetky 3 RGB kanály spolu ako majú a čuduj sa svetu, pri f/7,4 stačí aj okolo hodinky na kanál, dá sa to z toho vydolovať. Modrej som dal viacej, väčšinou je slabšia ako R a G. Uvidím pri menších a slabších galaxiách, ale zatiaľ som s tým hodne spokojný, ako sa to zlepšilo. Dnes by malo byť pekne, tak vyskúšam dofotiť HA a uvidíme či viac neublíži ako pomôže.

Autor: | 3. mája 2022|6 komentárov

Autor fotografie:

6 komentárov

  1. Drahoš 3. mája 2022 o 14:50

    Pozeram len na mobile, ale vyzera to velmi dobre. Gratulujem.

  2. novo 3. mája 2022 o 19:59

    Peter, dobrá práca , tá farba a spracovanie je výborné. Aj Peťo Jurista má svoju M51 krásnu.
    Detaily sú však porovnateľné ak nie lepšie ako 10″ ASA. Hold Meade je Meade. Aj keď teda čo sa týka ohniska je to 900 : ku 1500 mm.
    Určtite by sa však dalo pohrať s hviezdami aby neboli také „mäkké“ . Sprav na ne deconvolúciu, ale iba také 2 iterácie.
    Ak môžeš pošli ,mi surové zloženiny L RGB, skúsim sa s tým aj ja trocha pohrať. Ď.

    • Peter_Svajda 3. mája 2022 o 22:45

      Ahoj Robo, ďakujem pekne, pohrám sa ešte. Dáta som poslal, verím že z toho vytiahneš viac, budem vyzvedať potom pri pive ako 🙂 díkes.

  3. Naozaj , paradny posun v technike snimania i spracovania dat. Nakolko som bol predskokan 😉 a nedavno som spracovaval M51 odporučil by som jemnejsie s tou farbou.Farba prekryva detaily , ja už radšej jemnejšie. Niekomu ale ľahodí viac sýtosti. A škoda tých okolitych jemných partií, trochu by som ich zvýraznil.
    Ale celkovo, Meade a dlhe ohnisko málo kto zvladne tak aby sa to dalo nazývať serioznou astrofotografiou, ale ty to zvladaš čím ďalej tým lepšie. Gratulace.

    • Peter_Svajda 3. mája 2022 o 22:58

      Ahoj Peter ďakujem pekne, súhlasím, mne osobne sa zdalo, že tá modrá je už trochu cez a porovnával som výsledok so samotným Lkom, ale nechal som to nakoniec takéto sýte, možno to fakt trochu pýta cuknúť naspäť. Tie „chvostíky“ vyskúšam zvýrazniť. Ešte raz ďakujem za pochvalu, ona patrí celej tejto partie okolo AB, bez vás by neboli ciele také vysoké, a môj vývoj by šiel asi o dosť pomalšie. Som veľmi rád, že som sem pred tromi rokmi pridal svoju prvú fotku 🙂 .

Napíšte autorovi: