Ahoj, bol to boj, ale dáko som z toho vykorčuľoval. Hádam sa Vám to bude páčiť , snažil som sa z dát vytiahnuť čo najviac. Chce to dlhšie ohnisko, ale mne sa výsledok snaženia celkom pozdáva. V rámci možnosti techniky a môjho spracovania, kde sa isto je kam posunúť 🙂

Autor: | 10. júla 2022|11 komentárov

Autor fotografie:

11 komentárov

  1. Peter_Svajda 10. júla 2022 o 22:31

    Ahoj Peter, vyzerá to dobre. RGB hviezdy dorábam, hádam sa budú aspoň trochu podobať na tvoje, kontrast a sýtosť farieb máš oveľa lepšiu. Napriek tomu, že som HA nafotil 2x toľko čo ty, tie vodíkové časti nemám také pekné červené. A ako píšeš, chýba len väčší detail oka. Pekný ho má Pavel Böhm, ktorý ale používa aj adekvátnu optiku.

  2. novo 11. júla 2022 o 15:12

    Peter je to výborné.
    Na tak plošne malý objekt detaily zodpovedajú ohnisku. Inak je to celé velmi príjemné a má to aj patričnú atmosféru.
    Trocha by som však stiahol z pozadia ten načervenalý bordel, asi z tej H-alfy.

  3. Matej 11. júla 2022 o 16:41

    Výborné…

  4. kolec 11. júla 2022 o 17:36

    Porovnávať tieto dve fotky je problematické, vzhľadom na fakt, že jedna je Bicolor a druhá je RGB + Ha+OIII.
    Mimochodom, zregistroval som si obe fotky a v detailoch nie je vôbec vidieť vidieť prínos dlhého ohniska. Kto neverí nech si to pozrie.

    Je mi jasné , že si pekne zvládol RGB pozadie. Páči sa mi ako to hmlovine „sedí“ to pozadie.

    Ja by som volil výrez a hlavne by som nechcel kolegov „obarať“ s takým smiešnym rozlíšením

  5. S tým rozlíšením moc zatiaľ nespravím (vymenil som foto na moje plné rozlíšenie 🙂 ) Inak tešia ma poslednú dobu komentáre k mojim posledným fotkám, a nedá mi takto verejne pochváliť Kolercove lektorovanie mojej maličkosti. Takže vďaka.
    Isto ,je čo vylepšovať v spracovaní, tak sa teším, že si naplánujeme v auguste nejaký meeting?

  6. Peter_Svajda 11. júla 2022 o 19:02

    Pali so všetkým súhlasím, okrem oka, v tom Peťo nemá toľko detailov ako ja, nebudem tvrdiť či je to ohniskom alebo zmenšením rozlíšenia, ale tie oblúčiky nie je vidieť tak výrazne. Porovnanie je tu https://astrobook.sk/2022/07/11/ngc6543-2/?usp_success=2&post_id=15599

  7. S tvojim ohniskom by si tam mal mať isto lepší detail. Druhá vec ,že i samotná farba trochu likviduje detail centrálnej časti, naloľko sa tie detaily zlievajú ( nie sú dobre prekreslené nedostatočným ohniskom a malým priemerom zrkadla) V L_ku je to málinko lepšie, ale nie je to žiadna výhra.
    https://astrobook.sk/2022/07/11/detail-oka/

    Ešte ma napadlo, ako si spracoval tvoj detail oka. Ak si použil HDR,to preto to mas centralne prepalene. Skus iba Arcsinstretch.

    • Peter_Svajda 11. júla 2022 o 21:52

      Tak to „L“ko mi dnes vysvetľoval aj Robo, že pomáha aj v tomto type fotiek. Čo sa týka stredu, detaily mi vyšli najlepšie pri EZ soft streatch, pri čistom maskede som ich nevedel vytiahnuť pri žiadnom nastavení. Arcisin som akurat odskusal, u mna v tomto prípade nefunguje. Ono ide aj o to, ako je to poskladané, ja som skladal všetky sady zvlášť ale aj všetky spolu s váhou na čas, a tie mi dávajú aj najlepší výsledok. Samotné HA aj OIII pred a po HDR v BIN 1×1 ( škála 0,3 ) sú tu https://astrobook.sk/2022/07/11/oko-no-linear-vs-hdr/?usp_success=2&post_id=15606 . Podľa mňa tam data sú a lepšie ako som nakoniec dostal do finálnej podoby, len ten medzikus medzi stoličkou a PC má stále medzery 🙂 .

  8. Drahoš 11. júla 2022 o 22:35

    Peter, je to dobré, ale to pozadie do červena sa mi moc nepáči 😢. Druhý Peter ho zase nemiesto neutralizácie resp. čiastočnej desaturácie, desaturoval úplne. Kompozične je ten objekt u teba trochu stratený v tom hviezdnom poli. Detaily sú +- rovnaké ako u druhého Peťa. Niektoré sa mi páčia u teba a niektoré u neho. Celkovo si myslím, že tvoja fotka je o niečo vyspelejšia, ale to sa dalo čakať. Skúsenosti sú skúsenosti. Tuším si na ten objekt budem musieť „posvietiť“ aj ja, aby som tu len tak neteoretizoval 😀

  9. Ahoj, Ď. Za postrehy.
    To pozadie som moc neupravoval je to čiste L RGB .asi to bude zlym vyvaženim kanalov ,nakolko v R_ku som mal viac dát oproti G aB.

Napíšte autorovi: