Pridávam aj ja jednu fotku tejto mršky. Dosť som sa s ňou vytrápil najmä čo sa týka spracovania a zvyknutia si na nový senzor. Kolimácia korektora nie je stále doriešená na 100%, takže aj ostrosť tomu zodpovedá.

Autor: | 31. júla 2022|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Peter_Svajda 31. júla 2022 o 17:24

    Keď som to videl u teba ešte surové, neveril som, že sa ti podarí schovať ten kríž v strede, ale vyšlo ti to skoro čisté. Myslím že výsledok je podobný mojej fotke, len čas ti stačil polovičný. Takže za mňa ok.

    • Drahoš 31. júla 2022 o 19:23

      Ten kriz som som potlacil len na rychlo, uz som na to nemal nervy. Najviac starosti mi robila Ha a silne halo ktore tam vzniklo. S tym som bojoval asi hodinu. Potom ma vytacal este ten CMOS banding a kedze som v polke fotenia potocil kamerou, je to tam dvomi smermi. Bolo to kalibrovane len biasmi, takze by sa to slusalo spracovat este raz poriadne ale to asi az v buducom zivote. Este mam nafotene LRGB, ale pomerne malo dat, tak uvidim co z toho vylezie.

  2. novo 1. augusta 2022 o 17:12

    Farebne je to fajn, ale to spracovanie mi príde nejaké rozpixelované.

  3. Drahoš 1. augusta 2022 o 17:39

    Na každom monitore mi to pripadá iné. Na tom kde som spracovával to bolo píliš svetlé (pozadie bolo cca 13-14%), tak som ho trochu stiahol aby to tam vyzeralo OK (asi na 9%), ale už je to tmavé na väčšime iných monitorov 🤬. Bol tam brutálny banding a tak som ho potlačil, ale len za cenu, že mi vyliezol šum v pozadí a navyše som nerobil dekonvolúciu ale len Unsharp Mask a ten tam spravil takú „pixelizáciu“. Tú som chcel potlačiť zmenšením obrázka na 60%, ale nakoniec som to dal v 100% rozlíšení a web to ešte roztiahol na celú šírku a zväššil na 110-120% 🤦‍♂️, tak to vyzerá ešte horšie ako som myslel. Proste čím viac funkcií v PIXI použiješ, tým je výsledok horší (teda aspoň u mňa 😢).

  4. Prešiel som si spracovaním, tak viem že to nie je ľahké. Tvoje ohnisko je niekde na strednej ceste medzi mojim ohniskom a Petrom, ale veľkosť tvojho zrkadle je niekde inde. Preto by som čakal aspoň o trochu viac detailov k čomu by mal prispieť i malý pixel kamery. Skúsil by som ešte jemnejšie spracovanie. Niektorou funkciou si pomrvil detaily , alebo by som vyselektoval to najostrejšie z dát.

  5. kolec 1. augusta 2022 o 22:08

    Môj názor ? Mojou prioritou sú hviezdy a tie sa ti nejako nepodarili .
    Prekvapilo ma extrémne tmavé pozadie. Pochopil som , po strečnutí.

    Palo

    • Drahoš 2. augusta 2022 o 09:27

      Máš úplnú pravdu a práve asi hodinu pred tvojím komentárom som to pozeral aj ja a už viem čo tie hviezdy domrší. Je to ArcsinhStretch a zaškrtnuté pole „Protect Highlights“ 🤦‍♂️ Použil som to lebo to lepšie ochránilo stred hmloviny, ale domršilo hviezdy, čo som si vtedy neuvedomil. Navyše sa musím naučiť ako pracovať s CMOS a krátkymi expozíciami, lebo ten banding ma vytáča a musím sa naučiť ako to efektívne eliminovať. Myslel som, že 100+ expozícií to bude eliminovať, ale mýlil som sa. Chce to ešte veľa laborovania ako na tie dáta. Je to defakto prvá fotka ktorú som z novej kamery spracovával a evidentne sa to ešte musím naučiť. Dik za komentáre.

Napíšte autorovi: