Autor: | 4. augusta 2022|6 komentárov

Autor fotografie:

6 komentárov

  1. Drahoš 4. augusta 2022 o 23:03

    Peter, veľmi slušná fotka. Ešte tá OIII tam nie je 100%-ná, ale páči sa mi to !
    PS: Vidím, že aj ty upgraduješ techniku. Dedukujem z otázok Tomáša na astrofóre ohľadom problémov s chladením 294-ky u kamaráta 🙂

    • Funtomas 5. augusta 2022 o 08:33

      Máš pravdu Drahoš. Robil som Petrovi servis na rozbehanie celého systému. Ja som sa pri tom tiež niečo naučil, spísal návod a teraz je to na majstrovi. Z predošlého fotenia fotoaparátom, keď musel ručne naviesť montáž na určenú kompozíciu a následne to nejako doladiť kvôli pointačnej hviezde, je toto úplne iná zábava. A pochvaľuje si aj Peťo. Vraj sa chodí pozerať ako montáž sama robí flip a nabehne na pár pixlov presne na pôvodné miesto. Ale veď hádam to napíše aj sám.
      Je však pravda, že naposledy si z nás kamera celkom vystrelila. Asi jej šiblo z tepla, či čo. Po dvojdňovej pauze a Petrovom iniciatívnom znovuzastrkaní USB káblov už ide zase ako zdravá.
      Inak som dosť prekvapený, ako blbo vychádza v tomto prípade fotka cez Oiii filter. Expozícií je tam viac než dosť. Sám som si to skúsil a buď mi to vychádzalo tak, že kyslík úplne vyrovnal Ha snímku, takže obrázok bol až na pár jasných Ha oblastí celý biely, alebo pri potlačení vplyvu Oiii filtra, to vyznie potom tak, že ho tam ledva vidieť. Ja osobne nemám skúsenosti s bicolor technikou, takže ani ja veľmi Petrovi neviem poradiť. To by mohli skôr tunajší borci, ktorí chrlia tieto fotky jednu za druhou. Verím, že Peter nebude mať nič proti, ak niekam uložíme Ha a Oiii snímku a nech niekto predvedie ako na to ísť.

      • kolec 5. augusta 2022 o 08:59

        Nazdar, Tom.
        Tej OIII je tam hodne menej ako Ha. V podstate predmetná fotka vyjadruje cca reálny pomer Ha/OIII.
        Reši sa to dvoma spôsobmi. dlhšou expozíciou OIII v porovnaní s Ha, alebo soft spracovaním , ale OIII musí byť nasnímaná v pomerne vysokom objeme aby sa eliminoval šum,
        Polopatisticky: 1. spôsob Ha expozícia X sekund (jednotlivá) OIII (2krátX sekúnd) jednotlivá
        2. spôsob V PIXMATH si daš : Ha 2xOIII 2xOIII
        Samozrejme sa to dá i inak (masky, vkladanie do B kanala,…)

        Pozri https://astrobook.sk/2022/08/05/vkladanie-do-kanalov-bg/?usp_success=2&post_id=15633

        metoda 1 Navod : otvor si dvakrat astrobook a priklikavak

  2. kolec 5. augusta 2022 o 09:13

    K samotnej fotke. Jedine čo sa mi nepáči , je plochosť obrazu. Samotná hmlovina je utopená v okolitom vesmíre

    • Funtomas 5. augusta 2022 o 10:07

      Je to niečo podobné ako tmavé fotky od Romana. Toto je možno ten druhý extrém, keď je fotka rozjasnená a pozadie sa doťahuje na objekt. Možno len ubrať celkový jas. Potom viac vynikne hmlovina.

Napíšte autorovi: