Autor: | 3. novembra 2022|16 komentárov

Autor fotografie:

16 komentárov

  1. Peter_Svajda 3. novembra 2022 o 22:39

    Pôvodné „L“ – ko som nepoužil, veľkosť hviezd bola k veľkosti galaxie ako päsť na oko. Odšumoval som len galaxiu, samotné hviezdy som vkladal len z 30s expozícií.

  2. kolec 4. novembra 2022 o 11:55

    Je to veľmi tmavé. To je dôvod tej nafialovej farby

    • Peter_Svajda 4. novembra 2022 o 19:50

      Pali upravil som pár drobností, odšumil aj pozadie a presvetlil, tak verím že smerom k lepšiemu . Možno by pýtala orezať aj tá hviezda na pravo, len ak chcem mať NGC925 v strede, musel by som orezať aj tú peknú mini galaxiu vľavo, tak to nechávam bezo zmeny.

  3. Drahoš 4. novembra 2022 o 21:07

    Nie je to vobec zle, ale aj podla mna by sa to malo dat spracovat aj lepsie. Skoda, ze si v dnesnej dobe odstranovania hviezd nepozil z L-ka len galaxiu a tym cely obrazok nevylepsil. Ako by to mohlo/malo vyzerat je napr. tu https://www.astrobin.com/317537/

  4. Ahoj,
    toto tvoje spracovanie by som bral ako data RGB ( ak si s farbou spokojný) jemne by som to rozmazal a vkladal by som do toho spracované L-ko.
    A k tomu L -ku :
    skús sa pozrieť na tu fotku čo ti poslal odkaz Drahoš – stiahni si ju- vytiahni s nej syntetické L-ko a POROVNAJ si ho s tvojim L-kom čo si vkladal do tvojho obrázku ! Tam je podľa mňa pes zakopaný! Tvoje Lko je utopené v tme (zbytočne) . Skús upraviť tvoje L-ko podľa toho syntetického ( svetlosť ) a nanovo ho vlož do tej tvojej farby(+convolucia) a verím že budeš sám prekvapený ….

    • Peter_Svajda 5. novembra 2022 o 14:34

      Ahoj Peťo, môj najväčší problém pri tejto fotke je obrovský šum. V spracovaní je lineárna verzia po DBE, Starless a po odšumení a doostrení. Pre mňa je to „L“ko určite lepšie ako surové. Vyskúšam to spracovať klasicky a dáte vedieť, čo sa vám páči viac.

  5. Ahoj, nedalo mi to , tak som si stiahol tvoju farebnú fotku , ďalej tvoje L-ko zo spracovania .Zarovnal som to a snažil som sa to prekryť farbu L-kom.
    Výsledok = tvoja farba je naozaj zle spracovaná! Preto po použití L-ka máš nepekné výsledky.

    Následne som spravil POKUS s inou farbou tejto galaxie , zarovnal som tu farbu s tvojim L-kom (tu som rozmazal) a prekryl som to s tvojim L-kom (mierne som stiahol jas na tvojom L).
    Výsledok = podľa mňa lepší! Takže….
    https://astrobook.sk/2022/11/05/pokus/?usp_success=2&post_id=15724
    v tvojom L-ku asi nieje chyba (uvádzaš 421x180s (čo nie je málo)) – ten šum tam je, ale dá sa s ním popracovať. Podľa mňa musíš prepracovať RGB a výsledok sa ti isto polepší.

    • Peter_Svajda 5. novembra 2022 o 23:07

      Peto díkes, robím na tom, hádam zajtra bude niečo na prezentáciu.

      • Peter po Photo.Calib nemen farebnost RGB pomocou kriviek! Maximalne pridaj nakoniec saturaciu po všetkych upravach co planujes urobit s RGB.

        • Peter_Svajda 6. novembra 2022 o 10:12

          Ok je te menej farebné a dostalo sa tam viac hviezd.

          • Peter Jurista 6. novembra 2022 o 13:24

            Neustrazil si velkost hviezd vo farbe! Farebne hviezdy pred vkladaným L-ka by mali byt približne rovnako velke ako ich mas v L-ku.potom rozmazat convoluciou a vlozit L.

          • Peter_Svajda 6. novembra 2022 o 15:43

            Ano, nebolo to ono, vkladám prerobenú verziu. Trochu som ju ešte stiahol .

  6. Je to lepsie

  7. Peter_Svajda 6. novembra 2022 o 18:44

    Ďakujem Peťo.

Napíšte autorovi: