Prvý pokus on pridanie Ha kanálu.

Autor: | 4. júna 2023|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. kolec 4. júna 2023 o 16:58

    Vidím supernovu !!!

  2. Drahoš 4. júna 2023 o 17:59

    Neviem čo vidí Palo, ale ja vidím slubný pokus o M101. Samozrejme má to ešte veľa múch, ako napr. málo farby vo hviezdach aj celkovo (možno by pomoholo viac dát, alebo lepšie stretchnúť), celkovo tomu chýba aj rozjasnenie samotnej galaxie a zvýraznenie okrajových častí.

    Čo sa týka tvojej otázky „Mám najprv urobiť kompletnú úpravu snimok? Alebo len urobiť základ, tj asi AutomaticBackgroundExtraction, SpectrophotometricColorCalibration a vyhnúť sa úprave histogramu a kriviek? Histogram a krivky asi až na koniec sa zlúčený snímok?“ Ja by som spravil komplet RGB snímku (ABE/DBE, SPCC, …), ale vyhol by som sa finálnej korekcii cez krivky. Potom by som spracoval Ha, odobral kontinuum (MMys to na AF popísal takto: „Samozřejmě ti i do H-alfa snímku projde část kontinua – záření hvězd, a to pak působí že je moc červený i vnitřek galaxie. Dá se to řešit tak, že od snímku galaxie přes Ha filtr odečteš snímek galaxie třeba v G filtru,kde ta červená chybí. Koeficient, kterým ten G kanál přenásobíš než to odečteš, musíš vylaborvat, aby se vlastní hvězdy a galaxie co nejvíc potlačila a zbyly jen mlhoviny.“) a výsledok pridal k R. Následne doladil krivkami. Ale možno ti niekto poradí aj iný spôsob.

    Odporúčam pozrieť napr. toto vlákno, kde sa debatuje o vkladaní Ha do galaxie: https://www.astro-forum.cz/viewtopic.php?t=1900&start=505

    • Martin 4. júna 2023 o 19:25

      ďakujem. Myslel som, že musím robiť na linearných dátach, tj vyhnuť sa strechovaniu. Budem sa s tým ešte hrať.

    • Peter_Svajda 4. júna 2023 o 21:10

      Drahoš Kolec vidí SN 2023ixf . Tá vznikla tuším až v máji. Martin základ je pekný, ako píše Drahoš, chýba tomu kontrast, saturácia a trochu ostrosti . L-enhanced si použil iba na Halfu ?

Napíšte autorovi: