Autor: | 20. júla 2023|10 komentárov

Autor fotografie:

10 komentárov

  1. Peter_Svajda 20. júla 2023 o 18:41

    Jeden z „povinných“ objektov, robili ste ju už všetci. Pre mňa osobne ale malý míľnik, keďže v začiatkoch na mňa dennodenne z Karolovej „Astrofotografie pre začiatočníkov“ z obalu „vyskakovala“ Robova verzia z 2014 . Už od vtedy som si veľmi želal piliere zvečniť sám . Dnes ich teda mám 🙂 , farebne ma to ťahalo niekam k Peťovej prepracovanej verzii, hviezdy v rohoch pri NB filtroch mám katastrofálne, trochu to „skrášlujem“ cez masku. Ľavý okraj pýta trochu orezať, nechal som zatiaľ celý záber, aj tak je ten 1″ snímač krpatý. Okrem BXT som doostroval cez masku aj s MLTR.
    Nieje až moc svetlá ?

  2. Chválim, ako píšeš ….keď som hodil očkom, sťa by moje farebné poňatie. Teším sa, že sa ti páčila moja verzia. (Tiež som sa niekde inšpiroval) Mne sa tvoje podanie páči , trošku by hviezdy mohli byť lepšie. Je to veľmi nízko,tak buď rád, že si to vôbec dal takto pekne. Hviezdy by si mohol ešte vylepšiť selekciou kvalitnejších snímkou a z nich použiť hviezdy. Inak prst hore.

    • Peter_Svajda 20. júla 2023 o 19:17

      Ďakujem pekne Peťo, hviezdy sú už tu vyberané cez SS : Ecce do 0.4 a FWHM do 3.4 , prísnejšie to už nemá zmysel, by som vyhodil všetko 🙁 .

  3. Peter_Svajda 20. júla 2023 o 20:07

    Vymenil som za tmavšiu verziu.

  4. Peter_Svajda 20. júla 2023 o 21:43

    Vymenené za V4 – hviezdy iba z HA, sú prirodzenejšie, len ten tvar je katastrofa na krajoch. vyskúšam ich ešte opraviť a doostriť v BXT, či to bude krajšie.

  5. novo 20. júla 2023 o 23:07

    Peter, poklona.
    Farebnosť ala Jurista, prechody a tie detaily! Radosť sa pozerať. Drobné chyby a detaily, ktoré tam samozrejme sú ,nám okomentuje Drahoš. Ale celkovo je to výborné.
    Myslím si , že keby niekto kto tento objekt nikdy nefotil a videl by surovú rozmazanú zloženinu, by neuveril, že sa dá za pomoci BXT “ vyčarovať TOTO“

    • Peter_Svajda 21. júla 2023 o 01:02

      Robčo ďakujem pekne za pochvalu aj za pomoc. Foto vymenené za V5 – na tvojej zregistrovanej HA cez PT na môj výrez som pomocou TPS nanovo zregistroval moje vybraté HA na hviezdy, kde pomocou distortion correction sa mi tie rohy trošku zlepšili a vyzerá to krajšie – nie dokonalo ( takže Drahoš pozeraj iba na tablete 🙂 ) . Ale som spokojnejší.

      • Drahoš 21. júla 2023 o 11:58

        Peťo, je to naozaj výborné, hlavne ten stred, k tomu nie je čo dodať (aj na veľkom monitore). Nedá mi však aby som neupozornil, že smerom k okrajom sa ostrosť veľmi rýchlo stráca. Ono je prirodzené, že okraje sú menej ostré, ale tu ako keby okraje ostali v pôvodnom stave a doostroval sa len stred. Inak povedané, že ten kontrast ostrosti stredu a okrajov je pre mňa mierne neprirodzený. Najviac to vidno v tej tmavej časti v hornej a pravej časti obrázka.

  6. Peter_Svajda 21. júla 2023 o 21:48

    Ahoj Drahoš, ďakujem pekne. S tou ostrosťou súhlasím, stred je na tom určite lepšie. Menšia príčina je asi optika, viem, že po krajoch to vie ostriť lepšie na úkor stredu a naopak. Či je to reduktorom alebo samotným Meadom neviem, reduktor mám na 0,2 mm presne, ale ani jeho posun vpred či vzad voči chipu toto nezrovnal. Keď fotím malé galaxie ostrím s orezom na menšie pole, je to trochu rozdiel. A potom ťažko povedať, doostroval som cez L-masku, kde teda zase ostril viac menej stred, keďže je svetlejší. Samotné BXT keď „nájde“ najvhodnejší vzorec , používa aj masku, to som nehľadal ? Včera sa mi stiahlo nové AI pre BXT, som to dnes skúšal, ale nevidím nejaké markantné zmeny pri použití na tmavých plochách, akoby ich tiež selektoval.

  7. Peter_Svajda 24. júla 2023 o 21:45

    Ešte jeden pokus o zlepšenie hviezd, tie väčšie som ale prepálil, tak je to také niečo za niečo, ale vizuálne mi to príde krajšie.

Napíšte autorovi: