Abell 31 (tiež známa ako Sh2-290 alebo PK 219+31.1) je prastará planetárna hmlovina v súhvezdí Raka. Odhaduje sa, že je od nás vzdialená asi 2000 svetelných rokov. Hoci ide o jednu z najväčších planetárnych hmlovín na oblohe, nie je príliš jasná. Centrálna hviezda planetárnej hmloviny je biely trpaslík so spektrálnym typom DAO. Biely trpaslík je pozostatok hviezdy, ktorá už „zomrela“ a zanechala po sebe Abell 31 a centrálneho bieleho trpaslíka.

Abell 31 tvorí prevažne vodík a kyslík, pričom červený plyn znamená plynný vodík a modrý plyn znamená plynný kyslík. Hmlovina má modrú centrálnu oblasť, ktorú tvorí väčšina hmloviny, a červený prstenec okolo tejto modrej oblasti. Hmlovina má vďaka svojmu starému veku rozptýlený plyn do medzihviezdneho prostredia.
Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2″ komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, guidescope 180mm.
Software: NINA, Astro pixel processor, Starnet++, Adobe photoshop
73×180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 73×600 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 90 flats, master darks, master darkflats
14.2. až 16.2.2024
Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Autor: | 19. februára 2024|4 komentáre

Autor fotografie:

4 komentáre

  1. Drahoš 21. februára 2024 o 08:55

    Ahoj! Až teraz som si všimol nový príspevok. Cením si ten popis čo si k tomu napísal. Je to super, žiaľ nie je to tu zvykom, čo je škoda. Na vybavenie čo máš (HW a SW) je to slušný výsledok. Sú tam vidieť niektoré nedokonalosti, zrejme spôsobené zlým backfocusom/kolimáciou v kombinácii s pointáciou. Chcelo by to asi podrebnejšiu analýzu jednotlivých light snímkov aby sa dalo určiť viac. Spracovanie je príjemné, farby hviezd sú zachované 👍 Keďže nevidím v zozname PixInsigt SW, tak ho asi nemáš, čo je škoda, lebo by si z toho podľa mňa vytiahol ešte viac.

    • jan.gajdos 21. februára 2024 o 14:56

      Ano, backfocus musim doladit (vcera som vypodlozil skusmo 0,2mm) a hlavne kolimaciu. Newtona mam od oktobra, skolimoval som ho hned po kupe, no kym cakal na nasadenie, tak sa zrkadla dosť pohli. A aj montaz nebola ustavena ideálne, osadil som adapter na novy pilier, tak este si to trocha sada, stale to musim doladovat v NINA. Pixinsight som mal zatial len trial verziu a planujem v najblizsom case aj jej kupu, lebo v PS to nie je „pravé orechové“.

  2. Ahoj,
    ja mam newtona už veľa rokov a stále sa je čo učiť. Či s kolimáciou alebo s inými problémami čo sa neustále vynárajú.
    K fotke. ako píše Drahoš, Pixinsight by ťa určite posunul o riadny kus vpred. Ale ako jedna z prvých fotiek z novej zostavy je to viac ako dobré. Vidím nejaké nedostatky na hviezdach a v dosť tmavom pozadí, ale máš pred sebou veľa hodín pri snímaní dát a následnom spracovaní. A verím, že to bude lepšie a lepšie. Za mňa je tento snímok pekná práca v rámci techniky a toho, že s Pixinsight ťa čaká veľa super procesov pri spracovaní dát. Znie to ako reklama 🙂 , ale je to tak…

    • jan.gajdos 22. februára 2024 o 21:55

      Tak ta kolimacia F4 newtona je riadna skuska nervov. Este mam co vylepsovat aj na zalezitostiach okolo montaze a aj na samotnom teleskope, napriklad spojazdnit OAG apod.
      Ak bude pekne pocasie, tak snad to vychytam vsetko skor. V tom pocasi sa neda nic spravit ani cez den 🙁

Napíšte autorovi: