Krpatá, nevýrazna a nefotená, ale inak ku nám krásne natočená galaxia. BXT som sa snažil neprehnať.

Autor: | 23. apríla 2024|14 komentárov

Autor fotografie:

14 komentárov

  1. za mna super vysledok Peter , pozrel som si nejake fotky na nete a myslim že Halfe sa este povenuj , oplati sa dofotit viac 🙂

    • Peter_Svajda 26. apríla 2024 o 19:40

      Ahoj Miloš, ďakujem , s odstupom času vidím, že je jednak stratená v tom poli, je tmavá, a tie krpce hviezdičky vo vnútri sú moc ostré, takže fotím ešte farbu a prerobím to komplet.

  2. Martin 26. apríla 2024 o 19:43

    ramena galaxie sa mi pacia, a ako Milos pisal, asi by sa hodilo tej Ha viac.
    Mal by som otazku: tie hviezdy maju byt take velke, alebo ich tak kresli dalekohlad + kamera? (hlavne tie modre).

  3. Peter_Svajda 28. apríla 2024 o 09:43

    Dofotené RGB, Ha, nové spracovanie, orezané, zmenšené na Bin 2×2. Jadro mi vyšlo „červeno-oranžové ešte bez Ha, vkladal som pomocou vzorcov z Hafu ( PJ díkes).

  4. hmm tak to je velky rozdiel 🙂 pekne

  5. Peťo , neviem sa riadne vyjadriť k spracovaniu, lebo verím že to nieje jednoduchá galaxia. Na tvojej fotke je pre mňa veľa detailov s ktorými by som sa skúsil popasovať osobne a potom by som sa mohol objektívne vyjadriť.
    Skús niekde zavesiť L,R,G,B poskladané data (astrojurista@gmail.com) rád by som to skúsil narýchlo spracovať.

    • Peter_Svajda 28. apríla 2024 o 11:40

      Ahoj Peťo, ďakujem pekne – máš v maily link cez úschovňu. Nebuď zhrozený, farba má gradientov na rozdávanie ….

  6. Peťo, tak som sa s tym pohral a musím povedať že si kúzelník čo si s tych dát dostal.
    Na tvojej fotke si pekne spracoval tú čast medzi jadrom a okrajom ramien galaxie. Úplne chápem prečo si pozadie zatiahol do tmy a hviezdy sú kapitola sama o sebe. Neviem či ti nesedia filtre na seba alebo je to optikou, ale ja som sa teda nedokázal dostat na tvoju úroveň farebnosti a tvarou hviezd.
    Viem si predstaviť ake by si dával fotky s vyladenejšou zostavou. Určite sa dobre zamysli komplexne nad updradom.(si spomínal) Dalekohlad/kamera/ montaž. Zoladiť techniku nech ťa data tešia a spracovanie bude radostou.
    Vidim že fotiš s ohnisku 1560mm a fotiš s kamerou s pixelom 2,4um!!! Už tam je to na zmyslenie! Udržat 2,4um pixel pri tvojom ohnisku a na pointovanej montaži je veľký problém. Ja by som asi začal tu. Mal by si fotit s väčším pixelom (5-6um).Tvoj pixel je skôr aplikovatelný s Edečkom s ohniskom 450mm! I keby si Binoval si na 4,8um čo by bolo isto lepšie.

    • Peter_Svajda 28. apríla 2024 o 22:16

      Peter ahoj, v prvom rade ďakujem za tvoj čas, čo si tomu venoval. K dátam mám viacero postrehov, ktoré si ešte nie úplne viem dopredu dopočítať ako to vnakoniec vylezie : – SNR – čítal som, že ideálna astrofotka má SNR okolo 200, čo sa mi zdá utópia. Pri úzkopásme, napríklad pri M16, mám v Ha po cca 13 hod expozícii SNR 62. Pri LRGB napríklad teraz pri NGC3938 a takmer 30hod L je SNR 1,37 .NGC3938 má magnitúdu okolo 10. M101 má magnitúdu niečo menej ako 8, ale aj tak 25hod L má u mňa SNR iba 1,8 takže výrazny rozdiel to nie je – ale spracovávala sa lepšie a si myslím, že tu hrá určitú rolu asi pološná jasnosť a vizuálne veľkosť objektu. SNR počítané v B1x1 – je mi jasné, že po resize sa zväčší. K samotnej fotke, vyčistil som všetky kanály samostatne, fungovalo mi lepšie DBE ako gradient correction. Z RGB som spravil SynL a spočítal som super L cez Mozaiku – SNR sa mi zdvihlo na 18. Hviezdy nesedia nikdy, skúšal som to aj bez korektora, o niečo lepšie je to z One Shoot kamery ( ASI 294MC) posun ale je aj tu – niekedy som to riešil cez tvrdý posun cez crop, teraz veľmi pomôže BXT – už v zloženom stave RGB viac krát v BTX spustiť „iba oprav“ a hodne to pomôže. Pri NB funguje BXT super – pri RGB som zistil, že je lepšie použiť postup z hviezd a iba „opravovať“ – kludne aj 15x , pomaly doostrí a aj nestelárne objekty a je to pozeratelné – tak vyliezli aj tie krpate hviezdy v galaxii. Čo sa týka upgradu a škály – myslim ze naozaj závisí vysledok od toho, kolko svetla sa dostane na snimac. Napr pri tej M16 je to takpovediac pozeratelne ešte aj v Bin1x1, pri LRGB to minimalne zmansim na polovicu lebo je „patlanina“. Detaily malých galaxií vyžadujú väčší priemer a škálu s kamerou minimálne okolo 0,5-0,6, čím väčšia zostava tym lepšie. Uvažujem o 12“ f8 s reduktorom. Kamera mi veľmi dobre sedela ASI294 s pixelom 4,63 – tak ako píšeš .Takže bodlo by niečo vo formáte 4/3 a bez ampglow. Ešte nič nekupujem, dorába sa strecha a bočné prekrytie, takže nejaký ten miniHAF tu na pokec a rady hádem ešte bude a už teraz sa na vás teším  . Ešte raz ďakujem Peťo.

  7. Peter_Svajda 28. apríla 2024 o 22:24

    Ešte k tej optike, nie je Meade ako Meade – moja rada LX-65 je najnižšia verzia ACF určená pre začiatočníkov , ale napriek jej nedostatkom vie spraviť aj nádherné fotky, a je to hlavne len o mne, aby som vyberal adekvátne objekty k aktuálnemu stavu techniky, a to sa ešte stále učím.

  8. Nakoľko si nedávno prešiel na EQ8 mal by si ostatnú techniku prispôsobit montáži. A ja by som asi poprosil Roba (kedže už dlhšiu dobu nefotí) či by ti nezapožičal AO za jeho asistencie, pomohol ju nahodit na tvoju zostavu a odskušat ako sa bude spravať EQ8 s dlhým ohniskom.

  9. Drahoš 29. apríla 2024 o 15:28

    Pár dní som tu nebol a nestíham sa diviť čo všetko pribudlo. K fotke, „long story short“: Spravil si aj lepšie (hviezdy nič moc, galaxia ujde, farebne +- dobre) 😀

Napíšte autorovi: