Autor: | 22. augusta 2022|7 komentárov

Autor fotografie:

7 komentárov

  1. Peter_Svajda 22. augusta 2022 o 23:18

    Ahoj, kompozične sa neviem úplne vyjadriť, na to tu je Drahoš 🙂 , samotná fotka je pekná, pôsobí jemne, hviezdy až na rohy pekné ( ja sám ich mávam v rohoch oveľa horšie), pri 100% sa mi to javí menej ostré, možno sa dá ešte zatlačiť, ale pri zobrazení celej fotky to nevadí.Osobne by som „zelenú“ cez SCNR dal viac do modrej, ale to je skôr vec vkusu. Aký používaš Gain, 120 ?

  2. Funtomas 23. augusta 2022 o 08:38

    Ja by som v tom to prípade zvolil skôr kompozíciu na stojato. Objekt pokračuje aj hore aj dole pomerne ďaleko, tak by bolo vhodnejšie ho takto odfotiť. Ťažko sa občas hľadajú pointačné hviezdy, keď je v hre OAG. Ale treba skúsiť.

    A čo je s tými hviezdami? Pozrel som si obrázok aj zväčšený a nezdá sa mi tam nič závažné. Keď si uvedomím akou technikou Peter fotí… Obyčajný SW newton v plechovom tubuse a komakorektor ATC. Cenovo dostupná technika pre masy.

    • Peter_Svajda 23. augusta 2022 o 14:38

      Hviezdy v rohoch majú tvar „zvončeka“ , ale je to minimálne, ako som písal, ja sám ich mám oveľa horšie natiahnuté. Ale v porovnaní s Kolecom, Matejom, či Peťom ten rozdiel vidieť je, ale ako sám píšeš, techniku máme niekde inde. Neber to ako výčitku, je to len konštatovanie.

      • Funtomas 23. augusta 2022 o 14:46

        Ja to neberiem ako výčitku, len sa čudujem, aké dobré oči tu majú ľudia. Pri 200% som tie „zvončeky“ zbadal aj ja vpravo dole. Ale keby môj ďalekohľad takto kreslil, bol by som nadmieru spokojný. Môžeme Petrovi len doporučiť, nech skontroluje vzdialenosť snímača od korektora a prípadne ju nejako doladí. A hádam sa konečne ozve aj sám Peter.

  3. Drahoš 23. augusta 2022 o 08:51

    Určite nie som expert na kompozíciu, ale nepríde mi táto kompozícia ako najšťastnejšia voľba, aj keď ťažko sa vyberá lepšia v prípade, že objekt sa len len zmestí do zorného poľa, čo asi je aj tento prípad. Samotná fotka mi príde parádna aj čo sa týka šumu, spracovania a pod. Doostrenie je vec vkusu a najmä rozlíšenia na pixel v ktorom sa fotka prezentuje a „zelenú“ by som ubral iba vo hviezdach. Už teraz sa teším sa na nové „úlovky“ z Lábu.

  4. kolec 23. augusta 2022 o 13:26

    Peter, fotka je podarená (technicky) a to vôbec nezvažujem čím fotíš. Výhradu má trochu voči gradientu (vpravo hore) Inak gratulujem!.

    Ale kompozícia (teda pre mňa ) je dosť uletená.
    Vľavo 1/3 obrázku – nič
    Hore , dolu – hmlovina mizne za obzorom , skalpel urezal „hlavu a nohy“
    Vpravo – to je jedine miesto , kde som spokojný.

    Palo

  5. Fotka sa mi páčí , je jemná a pekne spracovaná.Gratuľujem k peknej práci.
    Čo by som spravil inak je kompozícia (orez tej ľavej strany čo už spomenul Palo). A ak pri Bicolore nemáš nafotené RGB hviezdy volil by som ich odfarbenie do biela. Inak super fotka.
    Keď sa to vie spracovať na technike až tak nezáleží 🙂 samozrejme musia byť dobre nafotené data.

Napíšte autorovi: