Autor: | 6. júna 2018|10 komentárov

Autor fotografie:

10 komentárov

  1. Drahoš 7. júna 2018 o 07:21

    Čo dodať? Nič! Pozerám na to už 5 minút a kochám sa. Robo, po technickej stránke je to perfektné! K dokonalosti takejto fotky chýba už len „príbeh“ toho čo vidíme ako to robia pri APOD. Hneď som si o tej galaxii musel niečo prečítať. Prvé čo som našiel je tu: https://apod.nasa.gov/apod/ap140705.html

  2. myxall 7. júna 2018 o 10:34

    Tak toto sa mi paci velmi. Standardne kvalitna robota. Uz to Lko bolo super. Farba odkryla dalsie zaujimavosti tejto galaxie. Mam na mysli dve extra ramena, ktore su tvorene plynom z centralnej ciernej diery (ako som sa docital na webe).

    • kolec 8. júna 2018 o 07:36

      Zaujala ma tvoja poznamka , preto poprosim o link, vzhladom na fakt , ze som este nepocul o tom , ze cierna diera produkuje Ha výtrysky. Doteraz som bol presvedceny , že unik energie z ciernej diery sa deje dvoma sposobmi:
      1. silnym rongenovym ziarenim pri „pozierani hmoty “
      2. Takzvanym vyparovanim energie – to znamena , ze v nekonecne vsetky cierne diery zaniknu, respektive sa vyparia

      Dakujem

      • myxall 8. júna 2018 o 10:53

        Tusil som ze som mozno napisal nejaku blbost (moja anglictina nie je na vysokej urovni). Takze som si to precital este raz, pozornejsie a urcite by som zmenil moju vetu ,, ktore su tvorene plynom z centralnej diery“. Ak som to spravne pochopil tak ten horuci plyn pochadza z hmoty ktora sa nachadza v okoli ciernej diery a je zahrievany jej vytriskami. Mozno zase pisem blbosti, tak bude lepsie ked pripojim link: http://www.constellation-guide.com/messier-106-ngc-4258/

  3. Matej 7. júna 2018 o 12:39

    Tá alpha spravila svoje, dokonca je ešte aj v tej malej galaxii. Skvelá práca. Ináč, keď si budeš potom vyrábať novú clonu, tak skús si jednu spraviť s väčším odrezom, či budú hviezdy ešte lepšie.

  4. Peter Jurista 7. júna 2018 o 21:37

    Naozaj to vyzerá dosť dobre.Hlavne ten výtrisk Ha je super.
    Peter

  5. kolec 8. júna 2018 o 07:30

    Pozeram a musim konstatovat , ze sa mi to paci. Ta Ha vyrazne fotke pomohla.
    Zaroven stale plati to co som pisali pri L-ku.
    Predpokladam , ze to nie je final a buduci rok to dofotiš

    Palo

  6. novo 8. júna 2018 o 09:48

    Tak som to nejako štandartne nevydržal a poskladal to už po 27 hodinách:)) Určite to však na budúci rok ešte dofotím. Hlavne to L a HA , tej je zúfalo málo na plánovaný efekt.
    A k tým „výtryskom“. Je úplne v poriadku niečo nevedieť správne. Horšie je , keď svoj názor potom pomáhame šíriť ďalej. Takže Pali je dobre keď niekto uvedie veci na pravú mieru aj keď nie je zrovna astrofyzik a tým sa aj my laici naučíme správne vyjadrovať bez toho aby sa niekto urazil.

  7. kolec 7. decembra 2021 o 21:14

    Peter už na prvé porovnanie s Robkovou fotkou je vidieť nedostatky.
    Robkova nemá konkurenciu , čo sa týka Ha , rozlíšiteľnosti, malého šumu. Na druhej strane podľa mňa troška moc potlačil pozadie, ale treba si uvedomiť, že ju robil v roku páne 2018(pred pandémiou) a vtedy bol pre mňa iný svet. Verím, že dnes by ju spracoval inak. (O tom som presvedčený, lebo si určite nepamätá ako to zrobil 🙂 )

    Ale k tvojej fotke. Tu sa presne ukazuje, že sme sa vo veľkej eufórii vrhli na Ha, OIII, SII ,atd a preskočili sme základy RGB. Ak zvládneme dobre RGB, tak ostatne je nadstavba.

    Sorry Matej , pre tvoju oblohu to neplatí

    Palo

Napíšte autorovi: