Autor: | 18. júla 2020|16 komentárov

Autor fotografie:

16 komentárov

  1. kolec 18. júla 2020 o 20:20

    Vazeny priatelia. Ako som povedal tak i robim. Vkladam sem po dlhej dobe nejaku fotku

    Rad by som poznal nazor , ak bude ochota, Podotýkam , že fotka je urobená netradičným , v urcitom ohlade unikátným , na hlavu postaveným postupom. Teda ja osobne som takýto postup este nikde nevidel a este som ho nikdy nepouzil. Tešim sa na hadačov

    Palo

  2. novo 18. júla 2020 o 22:13

    Palko vitaj späť medzi svojimi.

    Má to hĺbku, krásne detaily a atmosféru ba priam až širokého pola. To zorné pole FLI nemá chybu.
    Je vidno , že to nie je klasika. Žiadne ofarbenie H alfy ako jasovej zložky. Ale asi prezradíš neskôr viac. Nemáme žiadne údaje o jednotlivých kanáloch.
    Páčia sa mi tie tmavé štruktúry vlavo hore, vlastne celý ten tmavý mrak ako cez neho presvitá pozadie. Hviezdy sú pre mňa výborné. Keby však tých 5 najjasnejších malo biely stred ,bol by som že dokonale spokojný.
    Oceňujem prítomnosť zelenej, ale aj na mňa je jej tam troška vela:)
    Viac asi neskôr, keď budeme diskutovať ako si to celé skladal.

  3. Peter Jurista 19. júla 2020 o 08:21

    Mňa si nezaskočil, ďalšia super fotka. Robo to vystihol dobre.Ta zelena tam roby atmosferu ,ktoru sme na tvojich fotkach doteraz nevideli.Fajn zmena.
    Mňe sa pačia hviezdy ,konkretne že okrem toho že su farebne i žiaria farebne . I ked pri HST sa s farebnymi hviezdami malokde stretneme.Nie kazdemu sa to môže pačit.
    Predpokladam že farba je HST, hviezdy RGB a jasova zložka nebude čista Ha? Ale kombinacia Ha a ?…

  4. Drahoš 19. júla 2020 o 16:08

    Na internete je kopec zaujímavých postupov spracovania. Sám som niektoré HST postupy skúšal. Skúsim okomentovať tento tvoj výsledok:
    1. Je to na môj vkus veľmi pochmúrne a tmavé. Skúsil som to trochu rozsvietiť cez masku hviezd a vyzerá to tak oveľa lepšie.
    2. Tej zelenej tam mohlo byť na môj vkus o trochu menej, ale pri HST je farba na autorovi, takže ak sa ti takto páči, je to OK.
    3. Tipujem, že hviezdy sú z RGB obrázka a L-ko je syntetické zo všetkých úzkopásmových kanálov, ale to je naozaj len tip.
    Celkový dojem je fajn, ak sa to trochu rozsvieti bez toho aby sa hviezdy ďalej rozliezli.

  5. myxall 19. júla 2020 o 22:22

    Mojmu neodbornemu oku sa to paci. Zeleny nadych hmloviny mi nevadi, ale trochu mi prekaza zelena pri nektorych hviezdach. Co sa tyka celkovo hviezd, tie su pekne farebne.
    Takze ako vzdy dobra robota.
    Som celkom zvedavy na ten ,,na hlavu postaveny postup“ 😀

  6. Lukas Nestak 20. júla 2020 o 10:41

    Zaujímavé je že niektoré malé hviezdy sú biele a veľké vyslovene úmyselne farebné, ale prečo nie? Za mňa môže byť. Jedine čo by som vypichol pri hviezdach, tak to, že zopár ich je tam žlto/zeleno/modrých, ale nie to nič závažné, skôr detail.
    Samotná oblasť IC5070 je taká „divotvorná“ :), takže akýkoľvek iný/nový uhol pohľadu je vítaný.

  7. Funtomas 22. júla 2020 o 07:57

    Pali, tá fotka sa okrem tej pridanej zelenej ničím výrazne neodlišuje od tvojho zaužívaného rukopisu. Hviezdy sú farebné, hmloviny majú umiernenú farebnosť, prekreslenie detailov hmlovín je vďaka 3nm filtrom nádherné…
    Identifikujem teda len tú otočku na ručnej brzde o 180°, pretože nie je to tak dávno, čo si sa vyjadroval (aj k úzkopásmovým fotkám), že zelená vo vesmíre neexistuje (https://astrobook.sk/2019/07/02/ic1318-hst/). Tak aké evanjelium si prečítal, že si takto otočil? 🙂

  8. kolec 22. júla 2020 o 12:28

    Vážení priatelia:
    Minulý týždeň som sľúbil , že uverejním postup spracovania tejto fotky . Sľuby by sa mali plniť nielen o vánocích , ale priebežne.
    Najprv malé antré: ležím už cca 10 dní s bolesťami chrbta. V podstate nemôžem sedieť ani chodiť. Užívam všakovaké oblbováky, obstreky , infúzie, takže z toho mohlo rezultovať i čiastočne pobláznenie urobiť iné postup pri spracovaní :
    Postup
    Použité filtre R 21x200s,G 21x200s, B 20x200s. Mám nafotené i Ha, OIII a SII , ale tie som nepoužil do tejto fotky.
    Dôvodom bolo porovnanie Ha a R , kde sa mi dokonca R kanál zdal mierne lepší ako Ha

    Tak so zložil RGB – to poznate – červená , nie moc zaujímavá fotka. – z tej som plánoval a použil hviezda RGB
    HST so teda zložil ako GRB. Použil som postup popísaný v knihe „(Lessons from the Masters – Robert
    Gendler)

    1. Každý kanál som rozdelil na dve časti – krátke a dlhé pomocou funkcie MMT
    2. Dlhé časti RGB som v PIXI zrátal s 1/3 ovým príspevkom a dostal som L dlhé
    3. Krátke časti rgb som nezrátaval, zobral som iba R krátke to som upravil a vložil do dlhého L-ka.
    4. Dlhé časti GRB som zložil do farby a preložil L-kom
    5.Nasledovali bezné úpravy , hlavne čo sa týka doladenia farieb cez Color mask a PS
    6. V PS som z hviezd odstránil farbu cez noise
    7. Pomocou masky hviezd (ukazoval som postup na miniHafe) som do „HST_GRB“ vložil RGB hviezdy

    Fotka má samozrejme nedostatky. Musíte , ale zobrať v podtaz, že dát bolo pomerne málo v podstate iba po 1 hodine na každý kanál (povodne som plánoval požiť dáta iba na farbu hviezd)
    Čo sa týka tej zelenej a ostatných farebných nedostatkov, tak ešte raz konštatujem , že fotku som na veľkom monitore videl prvý krát až včera a to som skoro odpadol od tej farebnosti . Ale hold robil som ju na laptope
    Zelena , je pravda neexistuje (ako zdroj) ale zmiešaním farieb sa dá dosiahnuť i zelená. Z toho hľadiska zelená je reálna.

    Čo ďalej?
    1. Fotku podľa pripomienok upravím a dám na AF. Som zvedaví či niekto uhádne
    2. Spracujem fotku v čistom HST a potom zmiešaninu kanálov s Grendelovým postupom a uvidím čo z toho vyjde

    Na záver sa ospravedlňujem ak som niekoho sklamal , Rád zodpoviem na dotazy, ak nejaké budú

    Paľo

  9. Matej 22. júla 2020 o 12:40

    Musím priznať že je to docela šokantné… Hovoril som si predtým že je to trochu zašumené, že zrejme bolo menej dát. Ale že to artificial HST spravený z RGB by som neuhádol, a z popisu tomu aj tak nie celkom chápem. Zaujímavé no.

    Na záver dodám, že prajem skoré uzdravenie.

  10. Drahoš 22. júla 2020 o 15:55

    Akurát dnes ráno som ešte uvažoval o tom či to nie je RGB fotka len obohatená o úzkopásmo. Teraz som si to otvoril, že to idem napísať a už tu bol ten postup. Nuž netrafil by som sa ani keby som chcel 🙂 K tomu „krátke a dlhé pomocou funkcie MMT“. Čo tým myslíš? Alebo je to z tých liekov 😀

  11. Drahoš 22. júla 2020 o 16:00

    A samozrejme sa pridávam k Matejovi a tiež prajem skoré uzdravenie i keď na druhej strane, dal by si to sem aj keby si bol zdraví? Tieto tvoje príspevky tu už chýbali, takže ďakujem, že si to sem dal, pozdravujem ťa a „smekám klobouk“.

  12. novo 22. júla 2020 o 17:58

    Ty „Fičúr starý“ , bolo mi to divné, že tie tmavé štruktúry sú podozrivo dobré a aj tie modré halá. Takéto ty v HST nerobíš.
    Ale jeden krátky v spojení s jedným dlhým Tetrahydrokanabinolom robí naozaj svoje.

  13. Lukas Nestak 22. júla 2020 o 18:31

    Z toho krátko/dlhého kutilstva som mierne, skoro až dosť zmätený 😀 ale asi nebudem sám. Jediné čomu som porozumel bolo až slovo Tetrahydrokanabinol, a to až pri Robovom komente 🙂 Na začiatok by som ostal pri CBD .)
    Popravde už 3/4 roka chodím po doktoroch s bolesťami kĺbov a furt nič nepomohlo „CBD/THC nechám ako poslednú možnosť“, dúfam že to nebude tvoj prípad a rýchlo sa z toho dostaneš.
    PS: Heh, no, nejaké data NGC7000 už mám „skúška bez pičkatých hviezd .)“, ale asi sa to stratí keď vidím čo máš nafotené za 3h a to ešte bez úskopásma.

  14. kolec 22. júla 2020 o 20:26

    Pani ďakujem za pripomienky a „kondolencie“.
    Trošku zmätočne som vás zmiatol spôsobom spracovania fotiek. V tomto prípade nebol podstatný. Podstatné bolo možnosť spracovať RGB ako HST. Podotýkam, že RGB obrázky musia mať svoju kvalitu , inak za výsledok neručím . Samotného ma to prekvapilo a hlavne ma fascinoval ten modrý opar , ktorý neexistuje pri čistých HST

    Na vysvetlenie:, dlhé a krátke v podstate znamená rozdelenie obrázku na dve časti. Prvá časť dlhá LL vznikne ak na obrázok aplikujete MMT a všetky vrstvy okrem (napr 6-tej) poslednej, označíte krížikom.. Výsledkom je obraz ktorý je v postate bez hviezd a je hladučký ako vyholená…
    SS – krátky obrázok vznikne ak v PIX math odčítate od pôvodného LL.
    Pekne to popísal p.Grendel v hore citovanej publikácii . Vrele doporučujem prečítať.
    Je to podobné ako keď sa odstránia hviezdy z obrázku a potom s obrázkami bez hviezd robíte nejaké operácie. Problémom je , že neviete definovať vrstvy a ani intenzitu . V Grendelovom pripade áno. Tu to máte úplne pod kontrolou

    Palo

  15. Drahoš 23. júla 2020 o 09:25

    Zaujímavé. Myslel som si, že tie „dlhé“ sú tie „vrstvy s veľkým číslom pri MMT“, len som netušil koľko si ich zobral a pod. Keď budem mať čas, pozriem sa na to. Ďakujem za ďalšiu inšpiráciu v krátkom čase. Kedy to všetko stíhaš?

Napíšte autorovi: