Jedna snímka GAIN 0, 600s. Je to strečnuté + veľmi rýchlo odšumené + zmenšené na 50%. Hviezdy sú veľmi biedne „neviem kde mám začať s ich opravou“. Môže to byť: zle skolimované + moc utiahnutý primár + na krivo snímač + krivý sekundár alebo primár. Surový snimok: https://drive.google.com/drive/folders/1OBeNkKJWDsyhahErEQ4uDJjD-bq6pkcp?usp=sharing

Matej takže už vidíš vo všetkých smeroch si na tom lepšie 🙂 „navyše už viem že modrý filter bude robiť extrémne kruhy okolo hviezdy“.

BONUS: ceu OAG nebolo vidno ani jednu hviezdu „nechápem preco“. Poitoval som klasicky.

Autor: | 21. augusta 2020|31 komentárov

Autor fotografie:

31 komentárov

  1. Matej 21. augusta 2020 o 09:49

    Lukáš stiahni si ten môj snímok čo som dal link pri bublinke, to uvidíš veci 😀

    edit: no stiahol som si ten surový a kukám teda. Na surovo sú hviezdy hrozné. Hlavne tie trojuholníkové by mohli svedčiť o silno utiahnutom primáry. Ale hádam že tam bude viacero problémov.

  2. kolec 22. augusta 2020 o 17:19

    Matej ,ma zrejme pravdu . Ide o viacero problemov sucasne . Tie pokazene hviezdy su v celom poli , navyse prava strana je akoby rozkolimovana

  3. Lukas Nestak 22. augusta 2020 o 18:37

    Presne tak, je tam toho viacej. Musím ísť na to postupne:
    – základ bude dokonalá kolimácia + mierne utiahnutý primár „to presne neviem určiť“,
    – ako druhé treba výborne zaostriť na hviezdu v strede.
    Potom dúfam že uvidím nejakú logickú chybu, ak nie a bude to halabala, tak to bude chyba niektorom zo zrkadiel.

    PS: je normálne ak zaostrím na Lku tak to neznamená že je zaostrené na všetkých ostatných filtroch? Zatiaľ som pozoroval že hlavne SII filter má inú polohu zaostrenia. Ostatne vyzerajú že sedia s Lkom.

    • Matej 22. augusta 2020 o 21:03

      Kolimácia je alchýmia. Paradoxne by sa prvotne mal nastaviť primár tak, aby bol úplne kolmo na oblohu a potom nastavovať sekundár. Neviem si predstaviť ako by som to mal v praxi urobiť.

      Čo sa utiahnutia primáru týka, hovorí sa že by si pod úchytmi primáru mal mať jeden hárok kancelárskeho papiera a po utiahnutí ho vedieť vybrať. Vtedy by to malo byť správne.

      K tomu PS: Záleží či máš parfokálne filtre. Napr. Astrodon tvrdí že jeho filtre sú na 100% parfokálne. V zásade je to pravda, keď to preostrujem tak je rozdiel max pár krokov. Neni nič horšie ako mať rôzne sady filtrov. Napr. ja mám úzkopásmo Astrodon, L-ko mám IDAS, a RGB mám Astronomik. Tieto medzi sebou parfokálne niesu, čiže keď preostríš, rozostríš si OAG. Keby to nestálo 800€ vymenil by som RGB za Astrodony.

      • Lukas Nestak 24. augusta 2020 o 08:40

        Ako vela preostruješ medzi L-kom „IDAS“ a RGB? Rozmýšlal som že by som to tak spravil, ale velké preostrovanie by bolo na prd.

        • Matej 24. augusta 2020 o 08:46

          Nejake exaktné čísla ti neviem povedať, ale je to dosť na to, aby som musel manuálne posunúť guider. Hlavne medzi úzkopásmom a ostatnými.

      • kolec 24. augusta 2020 o 14:00

        Nastavovat primar kolmo na oblohu je v podstate blbost, da sa to ukorigovat. To co sa neda ukorigovat ja nie rovnobezne nastavenie pavuka a primarneho zrkadla . To je dolezite!!!!!

        Daj prec sekundar, pozri sa do dalekohladu a snaz sa urobit zákryt medzi pavukom realnym a odrazenum v zrkadle a zaroven musis vidiet cele zrkadlo . Ostatné musíš dokorigovať sekundarom

        • Lukas Nestak 24. augusta 2020 o 17:37

          Ten zákryt pavúka v odraze od primáru mám vyhodnotiť iba volným okom?
          Akože mám nakúkať poza stredu pavúka a ideálne aby som spoza každej zo strany pavúka videl taký istý tvar pavúka? Chápem to správne?
          Pred tým zložím sekundárne zrkadlo, ano?

          • kolec 27. augusta 2020 o 10:23

            Krasne difrakcne krize zavisia hlavne od kvality prevedenia pavuka a tiez od jeho plamparalelneho nastavenia (rovnobezného)

            Cize pri pohlade do dalekohladu by si mal naraz vnimat cele zrkadlo, a prekrytie realnehych križov s odrazenými. Este stale nie je zle ak su krize v zakryte a nevidis ich cele

            Horsie je ak vidis cele zrkadlo akrize nie su v zakryte – to ke rivo osadenu pavuk

    • Drahoš 23. augusta 2020 o 10:29

      Kazdy mame svoje problemy a musime s nimi zit. Ja planujem novy dalekohlad, lebo stary ma kopec skolackych chyb, ktorych som sa dopustil na zaciatku, aj ked od vtedy som spravil vela vylepseni. Vidim, ze ani kupa noveho dalekohladu mi tieto problemy nevyriesi 😀 Napr. mate karbon tubusy, viacbodove uchytenie primara a solidne pavuky a stale je nieco zle. Ja mam plechovy tubus Bresser z dalekohladu ktory stal 800e aj goto montazou, primarne zrkadlo lezi na PVC doske a 5mm molitane, utiahnutie primaru je cez nejaku gumu, vystredenie je robene oblozenim zrkadla tvrdym kartonom, pavuk je z plieskov. Vymenil som vlastne iba primar, sekundar a vytah a aktualne som spokojny, aj ked nie 100% ale to asi nebude nikto nikdy.

      Co sa tyka toho nastavenia kolmosti primaru, tu som daval postup ako som to robil ja https://astrobook.sk/2017/12/20/cistenie-a-nastavenie-newtona/
      Dalsie co treba spravit je nastavenie optiky cez nieco ako Farpoint a pod. lebo to je naozaj presne. Laser je len pomocka, ale neda sa na to spolahnut. Ci je sustava pevna zistis lahko. Ja to robim nasladovne: Skolimujes dakohlad pri sklone napr. 30 stupnou nad zapadom, potom ho otocis do zenitu a skontrolujes ako sa rozkolimoval, potom tu kontolu spravis na 30 stupnoch na vychode, pripadne aj na juhu (len kontrola, nic nekolimuj) a potom sa vrat do prvej polohy. Ak je to rozkolimovane, nieco je prilis volne. Ak je to OK, treba pouzit zdravy rozum a podla toho kde to bolo OK a kde nie zvazit ci je to sposobene priehybmi tubusu alebo niecim inym a v akej polohe vlastne kolimovat aby to v roznych polohach malo stale co najlepsiu kolimaciu. Pri kolimacii sa neda zistit tuhost vytahu. Ta sa robi az v dalsom kroku po nasadeni kamery. U mna to problem nie je (mam maly cip) ale pokracuje sa ai takto. Zase v tej prvej polohe skusit zaostrit hviezdu v strede a potom v kazdom rohu. Ak to niekde nejde zaostrit je problem (mozno v ulozeni korektora, neviem), ak to zaostrit ide treba si poznacit polohy focusera pre kazdy roh a spravit tento pokus po zmene polohy dalekohladu ako predtym. Ak je to v kazdej polohe cca rovnake, treba vyrovnat cip (nastavit uhol kamery voci korektoru). Ak sa to meni, locka kamera, alebo nie je dost pevny vytah.

      Pozeram, ze som sa nejak rozpisal, ale mozno sa nejaky zufalec najdec co si to precita a mozno aj niekto iny mi napise, ako to robi on, alebo ci ten postup je OK. Chcel som len napisat, ze vsetko je riesitelne posupne, ale je mozne, ze nie vsetkymi 😀

      • Lukas Nestak 24. augusta 2020 o 09:00

        Dočítal, aj 2x 🙂
        Včera opäť všetko na novo a jediné čoho som sa zbavil boli trojuholníkové hviezdy. Stále mi to „ťahá“ do jednej strany. Skúsim pootočiť kamerou vo výťahu o 90st a tak zistiť či je na krivo snímač alebo stále zle skolimované, prípadne niečo zo zrkadlami. Včera bolo polooblačno + finále LM tak som toho veľa nestihol.
        PS: OAG furt slepí, aj keď som dal hranol hlbšie + som ho pootočil „možno do blbej strany“ 🙂

  4. novo 22. augusta 2020 o 18:45

    Jedným slovom “ ak niekomu vadí stereotyp a už sa nudí so CCD , je tu možnosť nekončiacej zábavy a riešenia nových problémov. Viď OAG.
    Verím však , že všetko prekonáte a my dôchodcovia sa potom už len prispôsobíme. Vďaka :)))
    Až na tie hviezdy to vyzerá celkom fajn. Inak mohol si to len skalibrovať a nerozumiem prečo si tam tlačil to odšumovanie.

  5. novo 23. augusta 2020 o 19:07

    Drahoš , práveže som si velmi pozorne prečítal tvoj postup a preto som sa rozhodol, že budem radšej už len fotiť a nie stále kolimovať. A toto je moje riešenie :

    https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p6404_Meade-16-inch-f-8-LX850-ACF-OTA—Optical-Tube-Assembly.html
    + Optec Lepus 0,62 x a dostanem sa na F5 a môj favorite 2 m.
    Kolimácia ,pokial nebudem utierať primár handrou, tak iba raz za 5 rokov.

    • Drahoš 23. augusta 2020 o 20:13

      Robo, ono to vyzera dost odstrasivo (hlavne pre teba) ale da sa to zvladnut za par hodin a ak ti niekto pomaha, ide to este rychlejsie. Prajem ti aby si podobne problemy nemusel riesit a vsetko ti fungovalo na prvy sup.
      PS: Tvoja buduca zostava vyzera velmi dobre. Myslim, ze spolu s AO to bude opat nieco vynimocne.

  6. Matej 25. augusta 2020 o 21:49

    Lukáš, v súvislosti s tvojim problém s absenciou hviezd v OAG ma napadla jedna vec. Je možné že si natoľko mimo focus, že žiadne nevidíš. Ja som mal tento problém pri Lodestare OAG od moravákov. Musel som „výťah“ úplne vytočiť a kameru vytiahnuť von až úplne na hranu aby som mohol zaostriť. Skús sa s tým pohrať, možno musíš ísť von viac ako sa dá, v takom prípade použi predlžovací adaptér.

  7. Lukas Nestak 26. augusta 2020 o 09:53

    Otocil som korektor s kamerou o 90 stupnov.
    https://drive.google.com/file/d/1xIJ8NafjJyVcH0jnSPr_fblKqTXQnoZD/view
    Blbá kolimácia alebo sa mi to ohýba?
    Včera som rozkolimoval/skolimoval asi 5x a stále to isté.
    Prípadne ako sa dá zistiť či sa ohýba korektor/výťah alebo výťah tubus?
    PS: Robilo to aj keď som tam mal čisto 1600ku s korektorom – bez FW a OAGu „o 1kg menej“.

  8. novo 26. augusta 2020 o 15:53

    Zaujímalo by ma aké konštrukčné problémy by mala ASA s tými malými pixelami. A či vôbec.
    Lukáš, ušetril si na kamere, je asi čas zaobstarať si aj naozajský ďalekohlad.
    Lebo si spomínam na Peťovú N200 od pána K . A tak dlho sa trápil ,až ju nakoniec hodil aj s Palkom do koša. Peťo prepáč, že som ti pripomenul tú traumu:((

    • Matej 26. augusta 2020 o 17:10

      No toto máš pravdu. Ten SW Quatro nemá ani 2mm tubus. Vraj sa dá dokonca aj pretlačiť. Som rád že som zobral moj s 5mm tubusom. A hlavne výťah bude robiť problémy. Ten SW Crayford má všelijaké vôle. Aspoň ten moj starý mal.

    • kolec 27. augusta 2020 o 10:17

      Konihlav foti so 6200 a nema problem

  9. Peter Jurista 26. augusta 2020 o 17:38

    Ako kolimujem som tu už popisoval.
    Ten newton co spomína Robo, nebol až tak zlý.Bolo tam viacero faktorov ktoré vplývali na astrofotku. Optika bola isto prvotriedne spravená. Problém bol v mechanických častiach.(podobné problémy ako riešite) Tie mech.časti boli na úrovni ďalekohľadov čo sa ponúkajú štandardne v astro-predajniach. No,astrofotka je kapánek náročnejšia ako vizuál , preto ten prechod na ASA. A samozrejme ľudský faktor(neskúsenosť, chcel som ušetriť, ….)
    Takže ja nemám ťažké srdce na pána K. čo spomenul Robo. Isto spravil mnoho výborných prístrojov na vizuálne pozorovanie. . Bola to skúsenosť.
    ASA newton som si zaobstaral hlavne preto lebo som mal plné zuby nastavovania a neustáleho hľadania problémov. Kolimacia? Výtah? Priehyby? Montáž? Stále dokola. Riťou mi stískalo keď som ju kupoval ,ale dal som na Kolecove skúsenosti s ASA 12 a teraz mam pokoj a keď je niečo nahovno chybu hladam niekde inde ako v dalekohlade.I keď nevravím, ASA môže niekoho i sklamať. Ja som zatiaľ spokojný. A keď si spočítate časom čo vás stály všetky upgrady a čas ……
    Držím palce , nech tú techniku doladíte. Vymeniť sa dá všetko….

  10. Peter Jurista 26. augusta 2020 o 18:13

    Lukáš mňa vyšla ASA10 presne 6200e .(ceny išli hore) ale radšej by som mal lacnejší a kvalitný newton 8 , ako problémový newton10. Asi 4 roky som fotil malým ED80 a jednoducho som odkladal eurace. Niekto má BMW ja som za-investoval inak. Je to o životných prioritách, Nie nadarmo sa odborníci venujú vývoju technológii, bohužiaľ nechajú si to pekne zaplatiť .
    Ja som iba záhradný architekt a nie astro-mechatronik 🙂

  11. Funtomas 26. augusta 2020 o 21:07

    Chlapi, keď už píšete o tej kolimácii newtonov… Ak ste skúšali skolimovanie a potom prevrátenie ďalekohľadu na opačnú stranu, ako sa Vám (ak vôbec) zmení poloha laseru? Pred pár týždňami som skúšal fotografovať bez využitia offaxis guidera. Pointer som umiestnil na sekundárovú časť tubusu, očakával som tam priehyb a dúfal, že to pohne aj hľadákom a skoriguje sa to. Žiaľ teória mi nefungovala. Doma som zistil, že zrkadlo malo miernu vôľu medzi prítlačným prstencom a pri naklopení vlastne uhýbal primár. Teraz som to fixol a pri teste spomínanom Drahošom sa mi laser ani nepohne. Skúšal som aj priečne zatlačiť na sekundárovú časť a nič. Je to prekvapivo tuhé. Musím to samozrejme vyskúšať na hviezdach ale ide mi aj o to, aký efekt lasera sa prejaví/neprejaví. Nepoužíva niekto kolimátor Hotech?

    • Lukas Nestak 26. augusta 2020 o 22:07

      Ten Drahošov test myslíš toto?

      Skolimujes dakohlad pri sklone napr. 30 stupnou nad zapadom, potom ho otocis do zenitu a skontrolujes ako sa rozkolimoval, potom tu kontolu spravis na 30 stupnoch na vychode, pripadne aj na juhu (len kontrola, nic nekolimuj) a potom sa vrat do prvej polohy. Ak je to rozkolimovane, nieco je prilis volne.

Napíšte autorovi: