Teda čakal som, že z toho vylezie oveľa viac. Skúšal som script na odstránenie toho modrého „halo“ okolo najväčších hviezd, ani jedno nastavenie ma ale nikam neposunulo. Farebne som sa to snažil držať tak, aby hviezdy vyzerali „normálne“. Asi najlepšie vynikne hmlovina, keď do starless hmloviny skopírujem malinké hviezdy cez masku, ale je to patlanina, kedže samotné pozadie je samý flak od pôvodnych hviezd, a reálne tam chýbaju tie obrovské hviezdy , takže je to skôr len omalovánka  – uložená v spracovaniach   . Rátam že toto by šlo skôr pri NB.

Autor: | 19. septembra 2021|8 komentárov

Autor fotografie:

8 komentárov

  1. Matej 19. septembra 2021 o 20:20

    Tak určite že na hmloviny, čo sa kontrastov týka, je NB rozhodne lepšia voľba. A myslím si že mono kamera s RGB filtrami by odviedla podstatne lepšiu prácu. Čo mňa ale trochu zaráža je tá brutálna vinetácia. Nerobil si flaty, alebo je to nedobre spravené DBE?

    PS: Pri takýchto „wide-field“ snímkach sú hviezdy jednoducho prominentné, obzvlášť v RGB, a za seba si nemyslím že ich úprava/redukcia by mohla viesť k lepšiemu výsledku. Ako si sám poznamenal, vznikne z toho umelá omalovánka.

    • Peter_Svajda 19. septembra 2021 o 23:41

      Áno, trafil si, bolo to zle spravené DBE. Prerobil som to a ešte trochu stiahol pozadie. Fotka je vymenená.

  2. kolec 20. septembra 2021 o 10:43

    Minule som ti písal , že to treba trocha zvýrazniť. (teda podľa mňa : ))) )
    Celý obrázok je skrytý za hviezdami. Nejaké dáta ale tam sú.

    Ja som iba zvýraznil hmlovinu a mierne som zmenšil hviezdy. Ukazoval som to na poslednom Minihafe. Existuje na to v Pixi script
    Mne je jasné , že so spracovaním sú problémy. Ale i keď tvoje data nie sú ideálne (koho sú?) , i tak by som chcel z toho vydolovať viac.

    Doporučujem otvoriť si dve stránky a preklikávať. Tie dáta tam sú , len by to chcelo spracovať(tada ja som to iba zvýraznil a nie spracoval)

    Palo

    https://astrobook.sk/2021/09/20/vz-k/

    • Peter_Svajda 20. septembra 2021 o 23:18

      Odskúšal som SST, LSE , kompletný postup Geralda Wechselbergera, ale nič z toho mi ale neprinieslo výsledok, ktorý by sa mi pozdával viac ….

  3. Lukáš 21. septembra 2021 o 20:51

    Očakával by som trošku viac detailov v HA „keď už máš tak dlhú celkovú expozíciu. Bolo by fajn trochu zmenšiť hviezdy + trochu väčšie rozlíšenie. Techniku + optiku + expozíciu máš fajne, takže ešte trochu sa s tým skús pohrať, lebo ten potenciál by tam mal byť „za predpokladu že máš ako tak ostré jednotlivé snímky“.

  4. Peter_Svajda 22. septembra 2021 o 18:03

    Ahoj, áno, je to moc svetlé ako za pavučinou, trochu to upravím. Celú túto zostavu používam, lebo mi zostala „navyše“ ale už som rozhodnutý, po filtrovom kole a komplet sade filtrov na 8 “ Meade , dokupim aj k tomuto krpcovi asi male manuálne kolečko a Dualband filter optolong L-extreme , to by mala byť Ha a OIII 7nm , asi už rozumnejšie na OSC kameru nie je. to si viem predstaviť kombináciu biocolor na hmloviny a čisté RGB na hviezdy .

Napíšte autorovi: